Linkovi

Oluja ponovo prijeti milionima stanovnika Kalifornije


Čišćenje velikih naslaga snijega u Krestlajnu, u Kaliforniji (Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
Čišćenje velikih naslaga snijega u Krestlajnu, u Kaliforniji (Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Milioni stanovnika Kalifornije su u četvrtak su bili pod prijetnjom od nove oluje koja bi mogla da izazove pljuskove i poplave u mnogim djelovima te američke države, uključujući i planinska područja već zatrpana velikim naslagama snijega.

Nakon višenedeljnog neuobičajenog nevremena na američkoj zapadnoj obali, oluja bi mogla da donese do 8 centimetara kiše u području zaliva San Franciska i širom centralne obale od četvrtka do vikenda, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

U nekim područjima, gdje je proteklih nekoliko nedelja palo mnogo snijega, moglo bi da padne i 16 centimetara kiše.

"Strahuje se od poplava uglavnom u nižim područjima podložnim brzim rastom vodostaja rijeka i potoka. Riječ je o kombinaciji obilne kiše i snijega koji se brzo topi", saopštili su meteorolozi.

Takozvane oluje "atmosferske rijeke" - slične onoj koja se prognozira za Kaliforniju - praćene su obilnom kišom i mogu da izazovu poplave i klizišta.

Eskperti navode da su tu oluje sve učestalije i snažnije i da su uz periode ekstremne suše posljedica klimatskih promjena koje izazivaju ljudi.

Novo nevrijeme prognozira se nakon devet sličnih oluja koje su izazvale poplave, klizišta i propadanje tla širom Kalifornije od kraja decembra do sredine januara. Najmanje 20 smrtnih slučajeva se povezuje sa ranijim olujama.

Nevrijeme će biti praćeno kišom i jakim vjetrom ne samo u nižim područjima sjeverne i centralne Kalifornije, već i u planinskim oblastima koja i dalje pokušavaju da se oporave od mećava tokom kojih je palo više od 2 i po metra snijega.

Pojedine zajednice spremaju se za moguće izlivanje rijeka zbog kliše i otpoljenog snijega. Lokalne vlasti već su naložile evakuaciju domova i radnji duž djelova rijeke Kings, u području planinskog vijenca Sijera Nevada.

Ekipe pokušavaju da ojačaju nasipe, već oslabljene u prethodnim poplavama. U višim planinskim područjima očekuje se više snijega i susnježice zbog čega bi mogle da budu oštećene starije građevinske strukture, upozoravaju meteorolozi.

Iako opasne, zimske oluje ublažile su rekordnu četvorogodišnju sušu u Kaliforniji, gdje su popunjeni neki ključni rezervoari.

XS
SM
MD
LG