Linkovi

Stranka "No Labels" odustala od trke, sve manje opcija za glasače nezadovoljne i Bajdenom i Trampom


ARHIVA - Pristalice grupe "No Labels" na protestnom skupu na Kapitol hilu 13. jula 2013. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
ARHIVA - Pristalice grupe "No Labels" na protestnom skupu na Kapitol hilu 13. jula 2013. (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Neki američki birači čekaju da treća politička stranka saopšti ime svog predsedničkog kandidata pre nego što se opredele između kandidata Demokratske i Republikanske partije. Međutim, preostalo je malo opcija pošto je grupa "No Labels" - ili Bez oznaka - odustala od planova da uđe u trku sa svojim predsedničkim kandidatom.

Misija je bila jednostavna. Dok Amerikanci izlaze na birališta u vreme dubokih podela, "No Labels" je trebalo da zajedno kandiduje jednog republikanca i jednog demokratu - na listi jedinstva.

“U ovom trenutku, sve veći broj Amerikanaca, možda čak i većina, oseća se isključenim iz političkog procesa. Smatraju da su ih dve velike stranke napustile”, izjavio je Ben Čevis, kopredsedavajući grupe "No Labels" na nacionalnom nivou.

Sve manje opcija za glasače koji nisu ni za Bajdena ni Trampa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

"No Labels" se zato nadao da će privući birače koji su umorni od Džoa Bajdena i Donalda Trampa, kao što je Džon Sulkovski iz Južne Karoline.

“Zaista ne želim da vidim nijednog od njih u Beloj kući naredne godine”, kaže Sulkovski.

Novac nije bio problem. "No Lables" tvrde da su prikupili 60 miliona dolara. Problem je bio ko će se takmičiti.

Kandidaturu u ime treće stranke su odbili političari bliži centru kao što je demokratski senator Džo Menčin. Bivši republikanski guverner Leri Hogan napustio je grupu da bi se takmičio za Senat. Bivša kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli je takođe odbila ponudu. Krajem marta, preminuo je Džo Liberman, bivši senator iz Konektikata i osnivač "No Labels".

Pre nekoliko dana, grupa je odustala od ideje o sopstvenom kandidatuza predsednika.

Preostalo je još samo nekoliko opcija. Najprepoznatljivije ime je Robert F. Kenedi. On se takmiči kao nezavisni kandidat i mogao bi da pokupi glasove i demokrata i republikanaca.

"Moja namera je da odvučem glasove obojici", kaže Kenedi.

Za njega će glasati Mardži Linč iz Pensilvanije, koja kaže:

“Jednostavno smo spremni za promenu. Dosta nam je i Trampa i Bajdena. Spremni smo za nešto novo”.

Nešto novo nudi i autorka knjiga o samopomoći Marijen Vilijamson, koja se takmiči za nominaciju demokrata.

“Svi smo se okupili ovde, ili bar mnogi od nas, zato što smo uznemireni zbog naše zemlje. Zabrinuti smo za nju”, poručila je Vilijamson na jednom od svojih predizbornih skupova.

Na pitanje novinarke Glasa Amerike da li misli da Vilijamson ima šansu Sofi Ahmed, glasačica iz Virdžinije, kaže - ne.

"Ali htela sam da Demokratska partija čuje moj glas, da neki od nas nisu oduševljeni opcijom koju nam nude”.

ARHIVA - Profesor na Univerzitetu Harvard, aktivista i filozof Kornel Vest govori na skupu senatora Bernija Sandersa, tada kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju, 10. februara 2020. u Duramu u Nju Hempširu. (Foto: AP/Andrew Harnik)
ARHIVA - Profesor na Univerzitetu Harvard, aktivista i filozof Kornel Vest govori na skupu senatora Bernija Sandersa, tada kandidata za demokratsku predsedničku nominaciju, 10. februara 2020. u Duramu u Nju Hempširu. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Tu je i progresivni aktivista, filozof i profesor na Univerzitetu Harvard Kornel Vest. Ranije član Zelene stranke, sada se takmiči kao nezavisni kandidat.

Međutim, američki glasači obično naginju ka poznatim imenima i velikim strankama. A to znači - Bajden i Tramp. Ponovo. Bivši i sadašnji predsednik ponavljaju okršaj od pre četiri godine.

“Biramo manje od dva zla i ponekad me to muči. Ponekad mislim da ne moram ni da se potrudim da glasam”, rezignirana je Valeri Barnet iz Južne Karoline.

Dvojica kandidata imaju šest meseci da promene mišljenje Barnet - i drugih Amerikanaca sličnih njoj.

XS
SM
MD
LG