Linkovi

Imigracija važno pitanje za birače u SAD - šta im nudi Bajden, a šta Tramp?


Bajden i Tramp na suprotnim stranama po pitanju imigracije u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Bajden i Tramp na suprotnim stranama po pitanju imigracije u SAD

Ilegalna imigracija je jedno od najvažnijih pitanja pred ovogodišnje predsedničke izbore u SAD. Na primarnim izborima u Viskonsinu ove nedelje, ta tema je bila jedna od ključnih za mnoge birače, uključujući i Skota Lindemana koji radi kao horonarac.

“Imigracija, inflacija, pravo na život. To su za mene tri najvažnije stvari”.

Lindeman je glasao za republikanca Donalda Trampa i kaže da će opet. Tramp je na mitingu u Viskonsinu rekao da sprema “najveću deportaciju u američkoj istoriji”, kako bi se otarasio ljudi koje smatra opasnim.

“Stižu nam zatvorenici, ubice, dileri droge, mentalno oboleli, teroristi, dolaze nam najgori iz svih zemalja. Dolaze iz Konga, Jemena, Somalije, Sirije, iz celog sveta. Dođu, menjaju našu zemlju, prete joj, razaraju je i uništavaju”, rekao je Tramp.

Nedavno istraživanje Centra za američke političke studije na Harvardu pokazalo je da je imigracija jako važno pitanje za birače u SAD, a čak trećina ga smatra važnijim od ekonomije, kriminala i zdravstvene zaštite.

Predsednik SAD Džo Bajden kaže da imigranti doprinose američkoj ekonomiji i da nisu opasne “životinje” kako ih naziva njegov protivnik.

“Prvi dan mandata sam predstavio sveobuhvatni plan kako da se popravi imigracioni sistem, da se osigura granica, nađe način za dobijanje državljanstva za one koji su ovde dovdeni kao deca i za njihove porodice, za radnike na farmama, za one koji su radili u hitnim službama i pomogli nam da preguramo pandemiju, oni čine našu zajednicu. Zato što ja, za razliku od Donalda Trampa, znam ko smo mi kao Amerikanci”.

Trampove pristalice sećaju se njegovog obećanja iz 2016. da će izgraditi zid na granici sa Meksikom. Kaže da će završiti taj posao ako bude reizabran.

“Uz pomoć vaših glasova, dobro ću osigurati granicu, sprečiću invaziju, zaustaviću klanicu, krvoproliće i ubistva, potpuno ćemo zaustaviti trgovce ljudima”, rekao je Tramp.

Apelacioni sud SAD je prošle nedelje zaustavio primenu zakona u Teksasu prema kojem se krivičnim delom smatra svaki neautorizovani ulazak u tu državu, a teksaškim sudijama se daje ovlašćenje da deportuju uhapšene.

Bajden je rekao američkim gradonačelnicima da u Kongresu postoji dvostranački plan da se poboljša bezbednost na granici sa više imigracionih sudija i službenika koji se bave azilom, kao i da je plan se uvede visokotehnološki sistem za pronalaženje droga.

“Taj predlog zakona bi spasao živote, uveo red na granicu. Predviđa sredstva za gradove kojima su preko potrebna. Takođe, predsedniku daje ovlašćenje da privremeno zatvori granicu kada broj imigranata bude prevelik, i da ponovo uspostavi kontrolu nad granicom”, kazao je predsednik SAD.

Republikanci u Predstavničkom domu usprotivili su se ovom predlogu zakona, a razlog tome bile su delom i Trampove primedbe. Senat takođe nije otišao dalje sa usvajanjem predloga.

XS
SM
MD
LG