Linkovi

Demokrate i republikanci pokušavaju da pridobiju glasove crnaca, a time i pobjedu u Viskonsinu


Republikanska stranka u Viskonsinu se bori da preuzme glasove crnaca u Milvokiju, od kojih su većinsku podršku tradicionalno dobijale demokrate, čime bi im bio otvoren put ka pobjedi u toj saveznoj državi. (Foto: Rojters/Bianca Flowers)
Republikanska stranka u Viskonsinu se bori da preuzme glasove crnaca u Milvokiju, od kojih su većinsku podršku tradicionalno dobijale demokrate, čime bi im bio otvoren put ka pobjedi u toj saveznoj državi. (Foto: Rojters/Bianca Flowers)

Birači iz američke savezne države Viskonsin, 2016. godine su za predsjednika izabrali Donalda Trampa. Četiri godine kasnije, u Viskonsinu je pobijedio Džo Bajden. U oba slučaja razlika je bila mala, što znači da bi i na ovim izborima mogao da pobijedi bilo ko od njih, što pokazuju i ankete.

Obje strane pokušavaju da pridobiju nove glasače. Za republikance, to znači da moraju da dobiju veću podršku među crncima, koji su obično podržavali demokrate. Orlando Ovens je prvi afroamerikanac na čelu Republikanske stranke u okrugu Milvoki.

Ko u ovom trenutku podržava obrazovanje vaše djece? Ko podržava crnačke biznise? Ko sada podržava ideju da imamo bezbjednu granicu? Ko trenutni podržava ideju o vašem pravu na oružje, da se možete odbraniti“, kaže Ovens.

Prije četiri godine, Bajden je pobijedio u Viskonsinu sa prednošću manjom od 21.000 glasova, ali je u Milvokiju imao 145.000 glasova više od Trampa. Analitičari sa Univerziteta Market kažu da je 53% tih glasova Bajden dobio iz većinski crnačkih izbornih jedinica.

Viskonsin: Republikanci i demokrate se bore za podršku crnaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

"Milvoki ne mora da postane republikanski, jednostavno moramo da budemo malo bolji, zato je to važno. Ako možemo da dobijemo samo mali rast ovdje u gradu, mali rast u okrugu, pobijedićemo u državi. Ako pobijedimo u državi, pobijedićemo u Americi“, objašnjava Ovens.

Tramp je simpatizerima rekao da su mu brojne krivične optužnice pomogle kod crnačkih birača:

"Mnogi ljudi su rekli da je to razlog što me crnci vole, jer su stradali i bili diskriminisani toliko mnogo, pa me zapravo posmatraju kao da sam i ja diskriminisan. To je prilično nevjerovatno“.

Bajden ne može da dozvoli da izgubi podršku crnaca u Viskonsonu i njegova kampanja to zna, kaže Kejt Koen, profesorka političkih nauka:

Većina onih koji prate izbore će reći da bez Milvokija Bajden lako gubi Viskonsin. Mislim da Bajdenova kampanja to razumije. Mislim da ćemo vidjeti velike investicije u reklame, animiranje na glasanje, poruke i posjete“.

Prošlog mjeseca, Bajden je u Viskonsinu najavio nova sredstva za, kako je rekao, ispravljanje istorijskih nepravdi:

"Crnci, Azijati, Američki Indijanci, autohtone havajske zajednice, generacijama nisu bile u potpunosti uključivane u našu demokratiju i našu ekonomiju“.

Kriminal jedan od vodećih razloga za zabrinutost američkih birača
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Bajden kaže da to za Milvoki znači nove trotoare i staze za bicikle, kao i posebne trake za autobuse i modernu infrastrukturu:

Ovo su poboljšanja koja unapređuju život. Ona će takođe olakšati crnačkim zajednicama na sjeveru i latino zajednicama na jugu da dobiju pristup poslovima, školama i mogućnostima za zabavu u gradu i u centru“.

Antonio Perkins, frizer iz Viskonsina, kaže da još nije siguran za koga će glasati:

Neodlučan sam. Komično je, glasao sam na prošlim izborima za Bajdena da bih sklonio Trampa iz kancelarije, a sada više naginjem ka Trampu, jer stvari za koje smo mislili da će biti bolje, zapravo su postale gore. Tako da još ne znam na koju ću se stranu okrenuti“.

Ta neizvjesnost među glasačima koji su tradicionalno glasali za demokrate čini Viskonsin jednom iz najzanimljivijih izbornih trka u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG