Linkovi

Abrini priznao da je on "čovek s kapom"


Mohamed Abrini na snimku bezbednosne kamere u jednoj briselskoj garaži pre hapšenja
Mohamed Abrini na snimku bezbednosne kamere u jednoj briselskoj garaži pre hapšenja

Belgijski federalni tužilac saopštio da je juče uhapšeni Belgijanac marokanskog porekla, koji je osumnjičen i za napade u Parizu u novembru prošle godine, rekao istražiteljima da je on osoba u društvu dvojice bombaša samoubica na snimku sa aerodroma Zaventem od 22. marta...

Belgijski federalni tužilac saopštio je da je Mohamed Abrini, osumnjičeni za terorističke napade u Parizu u novembru prošle godine, rekao istražiteljima da je on misteriozni "čovek s kapom", koji se vidi u društvu dvojice bombaša samoubica na snimcima sa briselskog Zaventem aerodroma 22. marta.

U jučerašnji racijama, belgijska policija uhapsila je pet osoba, među kojima je bio i Abrini, 31-godišnji Belgijanac marokanskog porekla, osumnjičen za učešće kako u pariskim, tako i briselskim napadima.

Belgijsko tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv četvorice osumnjičenih, povezanih sa smrtonosnim bombaškim napadima u Briselu, prošlog meseca, u kojima je ubijeno 32 ljudi, a povređeno još mnogo više.

Privedeni osumnjičeni, koji su identifikovani kao Mohamed Abrini, Osama K, Erve B. M. i Bilal E. M. optuženi su za učešće u “terorističkim ubistvima” i “aktivnostima terorističke grupe” 22. marta, kada su se dogodili napadi na briselskom aerodromu i na stanici metroa, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Još dve osobe, uhapšene ove nedelje, puštene su na slobodu "posle temeljnog ispitivanja", dodaje se u saopštenju.

Ranije danas, belgijske vlasti potvrdile su da da su uhapsile i šestu osobu povezanu sa bombaškim napadima, bez objavljivanja detalja. Policijska racija sprovedena je u centralnoj briselskoj opštini Eterbek, ali se hapšenje nije odigralo tamo.

Uprkos brojnim hapšenjima u vezi sa terorističkim napadima u Parizu 13. novembra i martovskih bombaških napada, glavni grad Belgije i dalje je pod drugim najvišim stepenom uzbude od terorizma, zbog mogućnosti da dođe do novog napada.

XS
SM
MD
LG