Linkovi

Japan obeležio 75. godišnjicu predaje bez izvinjenja premijera


Japanski car Naruhito i carica Masako klanjaju se na memorijalnoj službi u Tokiju kojom je obeležena 75. godišjica predaje Japana u Drugom svetskom ratu (Foto: Carl Court/Pool Photo via AP)
Japanski car Naruhito i carica Masako klanjaju se na memorijalnoj službi u Tokiju kojom je obeležena 75. godišjica predaje Japana u Drugom svetskom ratu (Foto: Carl Court/Pool Photo via AP)

Japan je u subotu obeležio 75. godišnjicu predaje u Drugom svetskom ratu, a car Naruhito je na godišnjoj ceremoniji izrazio "duboko žaljenje" zbog ratne prošlosti te zemlje i izrazio nadu da se ta tragedija nikada neće ponoviti.

Japanski premijer Šinzo Abe nije se izvinjavao. Zahvalio se na žrtvovanju poginulih u ratu, ali nije govorio o patnjama suseda Japana, prenosi AP.

Zbog pandemije koronavirusa, broj učesnika ceremonije je sa prošlogodišnjih 6.200 smanjen na oko 500 koji su minutom ćutnje odali poštu žrtvama. Maske su bile obavezne i nije bilo izvođenja nacionalne himne.

Tokom govora u subotu, Abe nije pominjao japanska ratna neprijateljstva, što je prethodno bila gotovo 20-godišnja tradicija, koja je započeta izvinjenjem socijalističkog lidera Tomićija Murajame 1995. godine.

Aktuelni japanski premijer je u govoru, koji je uglavnom bio posvećen domaćim pitanjima, rekao da je mir u kojem zemlja sada uživa izgrađen na žrtvovanju onih koji su umrli u ratu.

Obećao je da će Japan razmotriti lekcije iz istorije i da neće ponoviti ratnu katastrofu. Naveo je i štetu pričinjenu Japanu i njegovim građanima, uključujući američke napade atomskom bombom na Hirošimu i Nagasaki, bombardovanje Tokija i žestoku bitku za Okinavu.

Obećao je da će imati u veću ulogu u rešavanju globalnih probema. Japanski premijer nije međutim posetio hram kojim se odaje pošta osuđenim ratnim zločincima među žrtvama rata.

Poštu je u njegovo ime odao jedan zakonodavac a kako prenosi AP, Abe se odlučio na taj potez da bi izbegao nezadovoljstvo Kine i Južne Koreje, koji hram Jasukuni smatraju simbolom japanskog militarizma.

Abe je poslednji put posetio Jasukuni u decembru 2013. godine. Međutim, četvoro članova njegovog kabineta posetilo je hram, što je prva ministarska posete poslednje četiri godine.

Među njima je bio i ministar za zaštitu životne sredine Šinđiro Koizumi, sin bivšeg premijera Junićira Koizumija, koji je više puta posetio hram, između ostalog i 15. avgusta 2006. godine, što je izazvalo kritike Kine i Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG