Linkovi

Rusija učvršćuje poziciju u teritorijalnom sporu sa Japanaom


Ruski ministar spoljnih poslova Sergel Lavrov (levo) i njegov japanski kolega Taro Kono (desno) tokom sastanka u Moskvi, Rusija, 14. januara 2019.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergel Lavrov (levo) i njegov japanski kolega Taro Kono (desno) tokom sastanka u Moskvi, Rusija, 14. januara 2019.

Šef ruske diplomatije u ponedeljak je "polio hladnom vodom" nade Tokija za brzo vraćanje spornih ostrva u Pacifiku, upozoravajući Japan da mora da ih prizna kao deo ruske teitorije kao početnu tačku u pregovorima.

Stroga izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koja je usledila nakon sastanka sa njegovim japanskim kolegom Taroom Konoom, izgleda da odražava napore Moskve da razmekšaju očekivanja Japana po pitanju brzog sporazuma.

To japanskog premijera Šinzoa Abea stavlja u komolikovanu poziciju pred njegov put u Moskvu na razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kasnije ovog meseca. Abe je nedavno izrazio nadu da će ovu godinu obeležiti napredak u rešavanju teritorijalnog spora i govorio o skorašnjoj promeni u statusu ostrova - što su opaske koje su razljutile Moskvu.

"Ruski suverenitet nad ostrvima nije tema rasprave. Ona su deo teritorije Ruske Federacije", rekao je Lavrov novinarima, navodeći da Povelja Ujedinjenih nacija podržava vlasništvo Moskve nad njima.

Govoreći na početku razgovora, Kono je naglasio da dve zemlje treba da reše teritorijalni problem kako bi postavile temelje za proširenje njihovih ekonomskih i drugih veza.

Ali, nakon oštrih razlika u razgovorima, japanska delegacija zakazala je odvojeni brifing za kasnije tokom dana.

Sovjetski Savez zauzeo je Kurilska ostrva tokom poslednjih dana Drugog svetskog rata. Japan polaže teritorijalno pravo na ostrva, koje naziva Severnim Teritorijama, a sporazum je uticao na obe zemlje da ne potpišu mirovni sporazum.

Putin i Abe dogovorili su se u novembru da ubrzaju pregovore zasnovane na sovjetski predlog iz 1956. za vraćanje dva ostrva Japanu, ali Lavrovljev oštar ton navodi na zaključak da su japanska očekivanja bezog pomaka bila preuranjena.

XS
SM
MD
LG