Linkovi

Tramp i Abe okončali susret partijom golfa


Japanski premijer Šinzo Abe i supruga Aki Abe sa američkim predsednikom Trampom i prvom damom Melanijom pre večere u Beloj kući, 26. aprila 2019.

Predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe, obojica ljubitelji golfa, odigrali su "kratku partiju" po sunčanom, vetrovitom vremenu u predsednikovom golf klubu u severnoj Virdžiniji.

Za to vreme, Melanija Tramp i Aki Abe posetile su Vašingtonov spomenik, nakon što su dva para sinoć zajednički proslavila 49. rođendan prve dame SAD.

Abe je jedan od svega nekoliko globalnih lidera koji je izgradio lični odnos sa Trampom, a zajedno su igrali golf i u Americi i Japanu. Uprkos tome, Abeova poseta bila je i prilika da oba lidera izraze frustracije zbog međusobnih tarifa.

Tramp je, kako prenosi agencija Rojters, tražio od Abea da japanski proizvodjači proizvode više automobila u Sjedinjenim Državama. Razgovarali su i o odluci kompanije Tojota da više ulaže u američke fabrike. Predsednik SAD vrši pritisak na japanske automobilske kompanije da otvaraju nova radna mesta u SAD dok Bela kuća preti uvođenjem tarifa do 25% na uvozna vozila.

Tramp je u petak izjavio da je moguće da će SAD i Japan postići novi bilateralni trgovinski sporazum do njegove sledeće posete Tokiju, u maju, ali su on i Abe naveli u kojim se oblastima ne slažu kada je reč o trgovini.

Pored trgovine, Tramp i Abe su takođe razgovarali o Severnoj Koreji i zajedničkoj želji da nastave sankcije toj zemlji dok se ne povinuje zahtevima o denuklearizaciji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG