Linkovi

Japanska ekonomija u recesiji u prvom kvartalu


Japanska ekonomija je ušla u recesiju, najgoru koju je zemlja doživela posle Drugog svetskog rata Foto: (AP/Eugene Hoshiko)

Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromesečju 2020, pošto je pandemija korona virusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju, kao i strahovanja da bi mogla da nastupe još teža vremena.

Japanska vlada je izvestila da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu od januara do marta 2020. za 3,4 odsto na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima. Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9 procenata, piše agencija Tanjug, navodeći podatke američke kablovske TV mreže CNBC.

Izvoz je potonuo za 21,8 odsto, privatne investicije u stanogradnju za skoro 17 procenata, a potrošnja domaćinstava za 3,1 odsto.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije, jer se treća po veličini svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata.

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabeleži pad u dva uzastopna kvartala, a u poslednjem kvartalu 2019, od oktobra do decembra već je registrovano smanjenje od 1,9 odsto.

Ekonomija ove zemlje je izuzetno ranjiva na posledice pandemije s obzirom na zavisnost od trgovine sa SAD i Kinom.

Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživeli su krah zbog mera blokade usmerenih na borbu protiv Kovida 19.

Vlada je usvojila paket mera podrške vredan gotovo 108 biliona jena (bilion dolara), a planira još veća sredstva, uključujući pomoć malim preduzećima i uplatu novčane pomoći građanima.

Više od 16.000 ljudi u Japanu zaraženo je koronavirusom, a više od 700 je umrlo, što je relativno mali broj, imajući u vidu da ta zemlja ima najstarije stanovništvo na svetu i da su njeni gradovi gusto naseljeni.

Japan je prošle nedelje ublažio mere vanrednog stanja u većem delu zemlje, ali su u gradovima koji su žarišta epidemije, kao što je Tokio, zadržana određena ograničenja.

*Tekst je osveže da bi se naveo izvor - agencija Tanjug.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG