Linkovi

Jačanje evropske odbrane, bez Amerike, uz NATO


Genertalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (u sredini), visoka predstavnica EU Federika Mogerini (desno) i ministarka odbrane Holandije Dženin Henis-Plašert
Genertalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (u sredini), visoka predstavnica EU Federika Mogerini (desno) i ministarka odbrane Holandije Dženin Henis-Plašert

Neformalni sastanak ministara odbrane EU održan u Bratislavi imao je naglasak na jačanju evropske odbrane, bez pretjeranog oslanjanja na podršku Amerike, ali uz punu saradnju s njom, kao i sa ostalim članicama NATO saveza.

Evropljani uprkos skorom odlasku Velike Britanije iz zajedničkog projekta, ili upravo zahvaljujući tome, ubrzavaju pripreme za bolje korištenje zajedničkih odbrambenih kapaciteta, veće izdvajanje za odbranu, nastojeći gledati u budućnost u kojoj ne vide Ameriku, kao silu na koju će se uvijek moći oslanjati.

"Na stolu smo imali veoma konretne, kostruktivne, zajedničke prijedloge kako da idemo naprijed na polju odbrane EU. Dogovor je da paralelno nastavimo na tri polja, koja se trebaju realizovati od danas do kraja ove godine. Prvo je plan globalne strategije odbrane i bezbjednosti, zatim uz podršku EK podrška evropskoj odbrambene industriji na planu istraživanja, tehnologije i razvoja i, konačno, realizacija zajedničke deklaracije EU-NATO, potpisane na NATO samitu u Varšavi", rekla je visoka predstavnica Federika Mogerini.

Generalni skeretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je da "saradnja NATO i EU nikada nije bila tako jaka kako je jaka danas".

"Sada smo razgovarali o hibridnim, sajber operacijama, vojnim vježbama, dobro je vidjeti da smo u stanju doogvoreno pretvoriti u stvarnost", dodao je Stoltenberg.

Za razliku od ključnih kontinentalnih članica Unije, Velika Britanija nije voljna da ulaže u razvoj evropske odbrane i to je danas naglašeno evropskim partnerima. Umjesto evropske, Britanci žele vidjeti snaženje odbrane pod okriljem NATO-a.

S druge strane, visoka predstavnica EU i zagovornimci evropske odbrane naglašavaju da nije riječ o dupliranju snaga i ovlašćenja, već o oslanjanju na vlastite snage.

Očekuje se da će o ovom biti još mnogo diskusije među evropskim članicama, koje jesu većinom i članice vojne Alijanse, ali bi željele biti spremne za situaciju kakva se u skoro vrijeme predviđa - Amerika će fokus svoje odbrambene strategije prije ili kasnije sa Evrope premjestiti, ili već premješta, na neka druga područja svijeta.

XS
SM
MD
LG