Linkovi

Lideri EU: Veća bezbednost, veće šanse za mlade


Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Bratislavi
Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Bratislavi

Na neformalnom skupu u Bratislavi, evropski lideri dogovorili su snažniju saradnju na zaštiti evropskih vanjskih granica, unutrašnjoj bezbjednosti, slažući se u ocjeni predsjednika Evropske komisije, Junkera, izrečenoj pred Evropskim parlamentom da su naredni mjeseci ključni za opstanak Unije. Više bezbjednosti, veće šanse za mlade, razvoj i saradnja, ključne su riječi koje su se čule danas u glavnom gradu Slovačke.

Dvadeset sedam evropskih lidera, jer pozivnica za Bratislavu nije upućena i put Londona, nisu se mogli opustiti uživajući u krstarenju Dunavom, priredjenom u Bratislavi u njihovu čast - sastanak dolazi u teško, kritično vrijeme za Uniju - odlazak Britanije, izbjeglička kriza, terorizam i unutrašnje razlike veće nego ikada ranije. Trenutak je za nalaženje zajedničkih motiva za opstanak evropskog društva...

"Stvarna je činjenica da se milioni Evropljana osjećaju nesigurno. Ljudi su zabrinuti onim što vide, ako i nedostatkom kontrole. Zabrinuti su zbog migracija, terorizma i ekonomske i socijalne budućnosti", ističe predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

"Mi smo u kritičnoj situaciji, moramo djelima pokazati da osnažujemo bezbjednost, unutrašnju i vanjsku, da radimo na razvoju i zaošljavanju, da stvorimo šansu mladima, bavimo se vanjskim granicama i uzrocima migracija", poručila je njemačka kancelarka, Angela Merkel.

"Treba nam jasna agenda za tri teme: bezbjednost, pripremu za budućnost i da budemo značajna globalna sila i damo nadu mladim ljudima. Evropi treba zaštita njenih granica, interesa i vrijednosti...", kazao je francuski predsjednik Fransoa Oland.

Danas se evropski lideri nisu bavili medjusobnom optužbama niti kritikama onih koji, poput madjarskog lidera, ogradjujući zemlju žicom, glasno odbijaju poruke Brisela, organizujući u isto vrijeme referendum protiv obaveznih kvota prijema izbjeglica... Nadaju se da će zaustavljanjem ilegalne imigracije na evropskim granicama zaustaviti i negodovanja sa evropskog istoka. U tu svrhu je planiran i novi susret država "Balkanske rute".

Medju dogovorenim mjerama je podrška državama Zapadnog Balkana u zaustavljanju ilegalne migracije, insistiranje na provodjenju dogovora sa Turskom, do kraja godine uspostava evropske pogranične službe, povezivanje svih bezbjednosnih agencija i Europola u jedinstvenu bazu podataka, zaustavljanje radikalizacije, dok bi se na polju odbrane do decembarskog skupa lidera razmotrilo kako bolje koordinirati raspoložive odbrambene kapacitete...

XS
SM
MD
LG