Linkovi

EP: Osnovna prava i Kosovo odrediće ritam pristupanja Srbije EU


EU poziva Srbiju da sprovede reforme i jasnije pokaže evropsku orijentaciju
EU poziva Srbiju da sprovede reforme i jasnije pokaže evropsku orijentaciju

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji u kojem se Beograd poziva da sprovede reforme na putu ka EU, ohrabruje se dijalog vlasti i opozicije i izražava zabrinutost zbog povećanog uticaja Kine.

Autor izveštaja je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik. Za usvajanje izveštaja je glasalo 57 poslanika, četvoro je bilo protiv, a devet uzdržano.

U izveštaju se navodi da će poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom odrediti dalji ritam pregovora o pristupanju Srbije EU, prenosi Fonet. Vlasti u Beogradu pozivaju se da ispune obaveze na putu ka EU, a naglašena je i važnost pojačane dinamike EU u pregovorima sa Srbijom.

Posebno se ističe da Srbija treba da postigne uverljive rezultate u oblasti pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi izražavanja. U izveštaju se poziva Srbija da aktivnije izražava posvećenost evropskim vrednostima, a takođe se ističe i da mediji koje finansira država doprinose antievropskoj retorici.

Konstatuje se i da se Srbija mora uskladiti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a da za sada ima najniži nivo usklađenosti u regionu.

Kao razlog za zabrinutost je naveden i povećan uticaj Kine u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, posebno zbog odsustva transparentnosti i ekološkog i društvenog uticaja kineskih investicija i zajmova, prenosi Fonet. Evroposlanici su osudilli kampanju dezinformacija državnih funkcionera o pomoći EU i traže da se građanima daju sve važne informacije.

U izveštaju se poziva opozicija u Srbiji da se vrati pregovorima i učestvuje u parlamentarnom životu, kao i da se nastavi međustranački dijalog uz posredovanje članova Evropskog parlamenta.

Kada je reč o proteklim parlamentarnim izborima u Srbiji, evroposlanici su zabrinuti zbog dominacije SNS, pritisaka na birače, pristrasnosti medija i funkcionerske kampanje.







XS
SM
MD
LG