Linkovi

Kako sprečiti prevremeno rođenje beba?


Komplikacije zbog prevremenog rođenja uzrokuju smrt više beba i male dece nego bilo šta drugo.

Prevremeno rođenje je na prvom mestu uzroka smrti male dece širom sveta. Prenosimo neke nove informacije koje mogu da pomognu da se veći broj beba rodi u punom terminu.

Komplikacije zbog prevremenog rođenja uzrokuju smrt više beba i male dece nego bilo šta drugo.

„Imamo neke infektivne bolesti - dijareja, neuhranjenost, njihov broj se smanjuje i to su dobri rezultati. Ali broj prevremeno rođene dece se ne smanjuje i u mnogim zemljama je sve veći", kaže Edvard Mekejb iz organizacije "Marš za bebe".

U svetu se 15 miliona dece rodi prevremeno svake godine. Milion od njih umre, a druga pate od trajnih bolesti, slepila, cerebralne paralize, smanjenih intelektualnih sposobnosti i drugih. Šezdeset odsto prevremenih rođenja dogodi se u Africi i Južnoj Aziji, a iako je stopa smrtnosti u Sjedinjenim Državama opala na 11 odsto, Amerika i dalje ima najveći broj prevremenih rođenja od svih razvijenih zemalja.

Organizacija Spasimo bebe želi da smanji taj broj za više od polovine u narednih 15 godina. Organizacija je finansirala studije i uspostavila istraživačke centre kako bi pronašla vezu ka prevremenim rođenjima i načinima da se ona spreče. Naučnici na univerzitetu Stenford ustanovili su razlike u bakterijama u ženskim vaginama koje bi mogle da imaju ključnu ulogu u razumevanju prevremenih rođenja.

“Na Stenfordu su ustanovili da su žene koje su se ranije porodile imale drugačiju grupu mikroorganizama, nego žene koje su se porodile na vreme",navodi Mekejb.

Jedan druga studija ustanovila je dobrobiti u razdvajanju vremena rođenja beba za najmanje godinu i po dana.

“Ženskom telu je potrebno najmanje 18 meseci da se oporavi između trudnoća”, ističe bivša sekretarka za zdravstvo Redžina Bendžamin.

Manje od 18 meseci povećava rizik prevremenog porođaja. Drugi načini uključuju izbegavanje pušenja, dobru prenatalnu negu, zdravu ishranu i vežbanje. I pored toga, lekari ne znaju šta je uzrok za polovinu broja svih prevremenih rođenja. Ostatak će zavisiti od novih otkrića u istraživanju.

“To bi zaista mogao da bude ogroman korak za čovečanstvo ako bismo mogli da sprečimo milione prevremenih rođenja i spasimo stotine hiljada života beba”, smatra Bendžamin.

Cilj su zdravije bebe koje zahtevaju manje medicinske nege, koje će porasti i postati produktivni građani.

XS
SM
MD
LG