Linkovi

Nikolić raspisao izbore za 24. april


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisuje odluku o raspuštanju parlamenta i održavanju vanrednih izbora
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisuje odluku o raspuštanju parlamenta i održavanju vanrednih izbora

Građani Srbije izaći će na glasanje 24. aprila, pošto je predsednik Tomislav Nikolić danas raspustio parlament i raspisao prevremene izbore.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 24. april.

Obrazlažući odluku o izborima, Nikolić je naglasio da građani treba da se izjasne o reformama i dodao da je Vladi potreban novi mandat, kako bi bila sigurna da ima podršku građana za ono što radi.

Nikolić je rekao da očekuje fer i korektne izbore, opoziciji je poručio da ima priliku da proveri koliko je traga ostavila među biračima, i istakao da želi da na izborima pobedi SNS:

"Ja želim da pobedi Srpska napredna stranka. Neću da budem ja razočaran ako pobedi neko drugi i formira vladu. Biće to veliko razočaranje zbog toga što bi se mnogo toga lošijeg nego do sada dešavalo u Srbiji, ukoliko aktuelna vlast ne bi uspela da obezbedi sebi većinu".

A u danu u kome su raspisani vanredni izbori predstavnici Demokratske i još pet stranaka potpisali su koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na listi “Za pravednu Srbiju – DS”.

Lider demokrata Bojan Pajtić rekao je da ove stranke dele ne samo ideju da je režim Aleksandra Vučića neprihvatljiv za građane Srbije, već i da Srbija mora da bude pravna, demokratska, pristojna i uređena država:

"Dogovorili smo se, čuli se i gospodina Čedomira Jovanovića oko toga da idemo u dve kolone. DS je oduvek tvrdila da ćemo procenjivati u zavisnosti od toga šta kažu građani, šta kažu istraživanja, šta kažu fokus grupe. Šta je najdelotvorniji način da se što više građana izvede na izbore. Jer ako više od 65 odsto građana izađe na izbore Aleksandar Vučić gubi vlast".

Vest o vanrednim izborima u Srbiji pod oznakom hitno prenele su i svetske agencije, koje ocenjuju da je SNS daleko u vođstvu prema anketama javnog mnjenja, i da sada pokušava da iskoristi svoju snažnu poziciju pre nego što nastupe još bolniji efekti ekonomskih reformi.

Takođe, strani mediji isriču i da se očekuje uspon desničarskih, proruskih grupa koje 2014. godine nisu ušle u parlament.

XS
SM
MD
LG