Linkovi

Istraživanje: Poseta Trampa Srbiji poboljšala bi odnose sa SAD


Zastave Srbije i SAD (arhivska fotografija)
Zastave Srbije i SAD (arhivska fotografija)

Poseta američkog predsednika Donalda Trampa Srbiji poboljšala bi odnose Beograda i Vašingtona, a poboljšanju bi doprinelo i rešavanje pitanja Kosova, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Amerike koje je sproveo Institut za evropske poslove. Prema tom istraživanju, više je onih koji misle da je važno imati dobre odnose i sa Amerikom i sa Rusijom, a manje onih koji SAD vide kao neprijateljsku zemlju.

Istraživanje "Stavovi građana Srbije o Americi" sprovedeno je u martu 2020. na uzorku od 1207 ispitanika.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za evropske poslove, prosečna ocena koju su građani Srbije dali odnosima dve zemlje je 2,63 što je blagi porast u odnosu na ranije.

Više od petine ispitanika (20,8 odsto) smatra da bi odnose Srbije i Amerike poboljšalo rešavanje pitanja Kosova.

A skoro polovina - 49 odsto - smatra da bi poseta predsednika SAD Donalda Trampa poboljšala odnose dve zemlje, dok 35 odsto ispitanika ocenjuje suprotno, a 16 odsto je neodlučno.

Više od polovine građana - 52.5% smatra da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom.

Prednost Rusiji daje 34.2% ispitanih, prednost odnosima sa Amerikom daje 4.8%, navodi se u istraživanju Instituta za evropske poslove i napominje da je u protekle tri godine opala podrška Rusiji, a porasla podrška onih koji smatraju da je važno imati dobre odnose i sa Moskvom i sa Vašingtonom.

Polovina ispitanika percipira predsednika Aleksandra Vučića kao političara u Srbiji koji najviše radi na dobrim odnosima sa SAD.

Od ukupnog broja ispitanika, 37 odsto veruje da su SAD neprijatelj Srbije i to je pad od 13 odsto u odnosu na istraživanje iz 2019, navode u Institutu.

XS
SM
MD
LG