Linkovi

Iran upozorava SAD: Revolucionarna garda nije teroristička organizacija


Pripadnici Iranske revolucionarne garde sede ispred novog ratnog broda u lučkom gradu Bušeru, pre nešto više od godinu dana
Pripadnici Iranske revolucionarne garde sede ispred novog ratnog broda u lučkom gradu Bušeru, pre nešto više od godinu dana

Iran je upozorio SAD da ne proglašavaju njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, navodeći da bi se u tom slučaju SAD svrstale na stranu ekstremističke grupe Islamska država.

Portparol iranske vlade Mohamed Bager Nobakt izjavio je da su pripadnici Garde "branitelji nacije” i da ukoliko SAD označe vojne snage terorističkom organizacijom, onda "sebe stavljaju u grupu sa teroristima".

"Svaka zemlja koja želi da ima takvu poziciju prema Gardi, deli taj stav sa teroristima Daeša", rekao je portparol.

Američki mediji preneli su da bi predsednik Tramp mogao da označi Revolucionarnu gardu Irana kao terorističku organizaciju, u okviru obimnije stratregije da poveća pritisak na Teheran u vezi sa njegovim nuklearnim programom.


Nemačka zabrinuta zbog predstojeće Trampove odluke

Nemačka je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da predsednik Tramp ne sertifikuje sporazum sa Iranom iz 2015. godine, kojim je zamrznut nuklearni program Teherana.

Ministar spoljnih poslova nemačke Zigmar Gabrijel nazvao je sporazum velikim diplomatskim uspehom i poručio da ne želi da vidi da mu se nanese šteta.

Tramp, koji je sporazum nazvao jednim od najgorih ikada, trebalo bi da saopštio svoju odluku do 15. oktobra, i u slučaju da se odluči da ga ne sertifikuje, Kongres će imati 60 dana da ponovo uvede sankcije Iranu.

Sekretar za odbranu SAD Džejms Matis prošle nedelje je rekao da je u interesu američke nacionalne bezbednosti da SAD ostanu u sporazumu.

Teheran je odbio da promeni uslove sporazuma, ili ponovo pregovara o njima, dok je izvršni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano rekao da Iran poštuje sporazum i da ispunjava sve obaveze koje je preuzeo u vezi sa svojim nuklearnim programom.

XS
SM
MD
LG