Linkovi

Zvaničnici: Tramp neće ponovo sertifikovati sporazum sa Iranom


Američki zvaničnici navode da predsednik Tramp verovatno neće ponovo sertifikovati nuklearni sporazum sa Iranom i da će ga, umesto toga, vratiti Kongresu na razmatranje, radi mogućeg obnovljanja sankcija. Očekuje se da će Tramp svoje planove objaviti u govoru iduće nedelje, u kojem će objaviti da sporazum nije u američkom nacionalnom interesu.

Tramp je razgovarao o iranskom sporazumu sa vojnim liderima sinoć u Beloj kući.

"Iranski režim podržava teroriste i izvozi nasilje, krvoproliće i haos širom Bliskog istoka. Zato moramo da okončamo stalnu agresiju i nuklearne ambicije Irana. Oni se nisu ponašali u duhu sporazuma.”

Tramp na svakih 90 dana mora da objavi da li se Iran povinuje odredbama sporazuma, a sledeći rok je 15. oktobar. Iran je 2015. potpisao sporazum sa bivšom Obaminom administracijom kao i sa Britanijom, Kinom, Francuskom, Nemačkom i Rusijom. Sporazumom se od Irana pre svega traži da ograniči program obogaćivanja uranijuma tako da više nema kapacitet za pravljenje nuklearne bombe. Zauzvrat, SAD i saveznici treba da ukinu brojne sankcije koje su uništile iransku ekonomiju. Iran se do sada pridržavao sporazuma.

"Zatišje pred oluju"

Inače, posle susreta sa vojnim liderima, za vreme snimanja zajendičke fotografije u Beloj kući Tramp je izneo i zagonetni komentar novinarima da je to što vide “zatišje pred oluju”. On je odbio da pojasni na šta tačno misli, tako da još nije jasno da li se komentar odnosio na odnose sa Iranom, eventualnu vojnu akciju protiv Severne Koreje ili borbu protiv Islamske države. Bela kuća još nije pojasnila predsednikovu izjavu.

XS
SM
MD
LG