Linkovi

Iran upozorava SAD na mogući raketni napad


Komandant Iranske revolucionarne garde, Mohamed Ali Džafari
Komandant Iranske revolucionarne garde, Mohamed Ali Džafari

Komandant iranske moćne Revolucionarne garde upozorava regionalne američke vojne baze na Bliskom istoku da bi mogle biti izložene riziku od iranskog raketnog napada ukoliko Vašington uvede nove sankcije Teheranu.

Američki predsednik Donald Tramp planira da u narednim danima objavi da se Iran ne ponaša u skladu sa medjunarodnim sporazumom za ograničenje nuklearnog oružja iz 2015. i potom pruži Kongresu rok od 60 dana da odluči da li da obnovi ekonomske sankcije Teheranu.

Medjutim iranski državni mediji danas navode izjavu komandanta Iranske revolucionarne garde, Mohameda Ali Džafarija, da će SAD, ukoliko budu uvedene nove sankcije, morati da "pomere svoje regionalne baze van dometa iranskih projektila u radijusu od 2.000 kilometara."

Američke vojne baze su locirane u Bahreinu, Iraku, Omanu i Avganistanu i sve su u radijusu od 500 kilometara od iranske granice.

Džafari je odbacio pregovore sa SAD o regionalnim pitanjima i rekao da će, ukoliko Vašington proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom grupom, Teheran u tom slučaju smatrati američku vojsku teroristima.

Džafari je takodje ukazao da bi evenutalne nove sankcije okončale "svaku šansu za buduće interakcije " izmedju Vašingtona i Teherana.

XS
SM
MD
LG