Linkovi

Bajden: Alternativa nuklearnom sporazumu sa Iranom - haos


Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD
Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD

Džo Bajden govorio je sinoć u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu nakon što mu je uručena nagrada Zbignjev Bžežinski, priznanje koje se dodeljuje za zasluge na polju amerčke spoljne politike sa naglašeno moralnim ciljem. U obilju tema koje je dotakao, Bajden je istakao pitanje multilateranlnog nuklearnog sporazuma sa Iranom kao jednu od najvažnijih.

Bajden je pre svega podsetio da sporazum o iranskom nuklearnom programu nije dogovor isključivo između Vašingtona i Teherana već sa još pet zemalja, Britanijom, Francuskom, Kinom, Rusijom i Nemačkom:

“Jednostrano odustajanje od sporazuma neće izolovati Iran, već izoluje Ameriku. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju nastavlja da verifikuje da se Iran pridržava sporazuma. Trampova administracija je sama već dva puta sertifikovala da Iran poštuje odredbe ugovora, bez obzira na postojeće neprimereno ponašanje na drugim poljima, Teheran poštuje nuklearni sporazum. To nam takođe ne oduzima mogućnost da preduzmemo druge mere protiv neprihvatljivih postupaka Irana u regionu. Sekretar za odbranu Džim Matis u Kongresu je svedočio da je taj sporazum u interesu američke nacionalne bezbednosti.”

Bajden je nastavio:

Alternativa tome je eskalirajući haos, koji bi mogao da se iskomplikuje u regionalni rat, što protivnici ugovora izgleda zagovaraju bez obzira na posledice. Idućeg puta, ostali svet neće biti na našoj strani. Ukidanje sporazuma sa Iranom bi takođe moglo da utiče na slučaj Severne Koreje. Pjongjang nema nikakav podsticaj da sa Amerikom, Kinom i ostalim zemljama potraži diplomatsko rešenje. Imajmo, pri tom, na umu da bi rat kao sredstvo za rešavanje pitanja severnokorejskog nuklearnog oružja značio žrtvovanje ogromnog broja korejskih i američkih života.”

XS
SM
MD
LG