Linkovi

Pregovori Irana i svetskih sila u Bagdadu


Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u Bagdadu
Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u Bagdadu

Iranski pregovarači predstavili predlog u pet tačaka, odmah pošto su svetske sile na početku sastanka iznele svoj predlog

Iran i svetske sile su danas u Bagdadu razmenili predloge za ublažavanje strepnji međunarodne zajednice u vezi sa mogućim vojnim razmerama iranskog nuklearnog programa.


Iranska agencija IRNA je saopštila da su iranski pregovarači danas predstavili predlog u pet tačaka u vezi sa nuklearnim i nenuklearnim temama, odmah pošto su svetske sile na početku sastanka iznele svoj predlog. Agencija prenosi da su obe strane iznele svoje predloge usmeno i da se sutra planira nastavak razgovora.


Iranska agencija kritikuje predlog šest svetskih sila, ističući da on sadrži previše zahteva i premalo ustupaka Iranu. Portparol Evropske unije Majkl Man je izjavio da je predlog šest svetskih sila povezan sa njihovim strepnjama povodom iranskog obogaćivanja uranijuma do 20 odsto.


Iran tvrdi da je obogaćeni uranijum namenjen medicinskim istraživanjima i proizvodnji električne enerije. Zapadne države strahuju da bi Iran brzo mogao da obogati uranijum do 90 odsto, odnosno čistoće koja je potrebna za nuklearno oružje. Profesor Bagdadsakog univerziteta Said Dadhoh, izjavio je za Kurdski servis Glasa Amerike da Iran želi da razgovori budu sveobuhvatni i da ne budu fokusirani samo na nuklearni spor.


On je rekao da Teheran takođe traži da Zapad razjasni svoj stav prema Bahreinu i drugim regionalnim temama.Većinski šiitski Iran oštro kritikuje nameru manjinskih sunitskih vladara pretežno šiitskog Bahreina da uđu u političku uniju sa Zalivskim državama kojim vladaju suniti. Vladajuća bahreinska porodica je američki saveznik, koji je Mornarici Sjedinjenih Država ustupio važnu regionalnu bazu.


Svetske sile, međutim, mesecima traže da se razgovori vode isključivo o iranskom spornom nuklearnom programu. Ovo je inače drugi krug dijaloga koji je obnovljen prošlog meseca u Istanbulu, posle više od godinu dana prekida. U objavljenim izveštajima se navodi da šest svetskih sila ponovo nudi svoj predlog iz 2009, kojim se predviđa iznošenje iranskog nisko obogaćenog uranijuma iz zemlje, u zamenu za visoko obogaćeno gorivo za reaktor za medicinska istraživanja u Teheranu.


Iran traži da se svetske sile obavežu da će da ublaže sankcije Ujedinjenih nacija i zapadnih država, koje su uvedene pošto je Iran odbio da prekine obogaćivanje uranijuma. Majkl Man je rekao da ne očekuje ikakve „dramatične događaje“ u Bagdadu. Međutim, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov kaže da Moskva veruje da je Iran spreman da sklopi dogovor sa šest svetskih sila o konkretnim akcijama za rešavanje nuklearnog spora. On je to izjavio u Moskvi.


Izrael smatra da je nuklearno naoružani Iran opasan za njegov opstanak i odbija da isključi vojnu akciju protiv iranskog nuklearnog programa. Izraelski zvaničnici traže od svetskih sila da ne pristaju na kompromis u pogledu zahteva da Iran prestane da obogaćuje uranijum. Isti zvaničnici takođe izražavaju zabrinutost da će Iran obećavati ustupke samo da bi dobio vreme za tajno razvijanje nukearnog oružja. Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi, danas je u Teheranu izjavio da je zapadna politika vršenja pritiska i zastrašivanja Irana uzaludna. On je naglasio da Zapad treba da vodi politiku koja pokazuje dobru volju.

XS
SM
MD
LG