Linkovi

Šef IAEA u Teheranu


Vojni kompleks u Parčinu
Vojni kompleks u Parčinu

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukio Amano okončao je razgovore sa iranskim funkcionerima u Teheranu bez reči o postizanju napretka u dugotrajnom sporu u vezi sa pristupom iranskim objektima za koje se sumnja da se koriste za tajni program proizvodnje nuklearnog oružja.

Amano je danas održao odvojene razgovore sa glavnim iranskim pregovaračem Saidom Džalilijem i šefom iranske Organizacije za nuklearnu energiju Ferejdunom Abasi-Davanijem, odmah po dolasku u jednodnevnu posetu. To je prvi Amanov dolazak u Iran otkako je 2009. došao na čelo nuklearne agencije UN-a.

Džalili je posle sastanka rekao da je sa Amanom imao dobar razgovor o saradnji u globalnom nuklearnom razoružanju, sprečavanju širenja nuklearnog oružja i pravima članica Međunarodne agencije. Džalili je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Amanom, koju je prenela iranska državna televizija.

Međutim, u emisiji nisu mogla da se čuju Amanova zapažanja, a iranski mediji navode da je on izjavio da je vodio „veoma korisne“ i „intenzivne“ razgovore sa iranskim funkcionerima u „pozitivnoj atmosferi“.

XS
SM
MD
LG