Linkovi

Počeli nuklearni razgovori


Satelitski snimak iranskog vojnog kompleksa Parčin, nedaleko od Teherana
Satelitski snimak iranskog vojnog kompleksa Parčin, nedaleko od Teherana

U Beču su počeli razgovori između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju, dok Vašington post izveštava da je Iran više puta prekršio pomorsko pravo kako bi zaobišao međunarodne sankcije uvedene zbog kontroverznog nuklearnog programa te zemlje.

Očekuje se da će tokom dvodnevnih razgovora u Beču funkcioneri IAEA vršiti pritisak na Iran da im dozvoli pristup vojnom kompleksu Parčin, nedaleko od Teherana. Iran ne dozvoljava Ujedinjenim nacijama pristup tom objektu za koji funkcioneri sumnjaju da se u njemu nalazi kontejner za testiranje eksploziva.

Zapadne diplomate podozrevaju da Iran kupuje vreme kako bi, pre nego što dozvoli posete inspektora UN, uklonio sve dokaze o takvim testovima.

Razgovori između Teherana i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN plus Nemačke planirani su za 23. maj u Bagdadu. Šest svetskih sila žele da procene da li se pomenuti objekti koriste za razvoj nuklearnog naoružanja.

U međuvremenu, list Vašington post u danas objavljenom izveštaju navodi izjave neidentifikovanih američkih funkcionera, koji kažu da Iran od početka aprila redovno isključuje sisteme za satelitsko praćenje pozicije na svojim tankerima za naftu. Isti list takođe kaže da tu praksu – koja predstavlja kršenje pomorskog prava – pažljivo prati Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Isključivanje satelitskog praćenja pozicije nije mnogo efikasna mera kada je reč o velikim tankerima. Veliki deo stranih prihoda Irana dolazi od prodaje nafte. Američki funkcioneri kažu da sankcije drastično pogađaju iransku privredu i da je vrednost iranske valute znatno opala.

XS
SM
MD
LG