Linkovi

Iračke snage na pragu Mosula


Iračke specijalne jedinice otvaraju vatru na pripadnike Islamske države u al-Šuri južno od Mosula
Iračke specijalne jedinice otvaraju vatru na pripadnike Islamske države u al-Šuri južno od Mosula

Komandanti iračke vojske tvrde da su koalicione snage, koje pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Mosulom, uspele da probiju linije odbrane džihadista istočno od grada i da se spremaju da do kraja dana uđu u uporište Islamske države.

Veliki napredak ostvaren je svega dve nedelje pošto je koalicija iračkih i kurdskih snaga, uz podršku šiitskih paravojnih jedinica i američkih vazdušnih napada, pokrenula najveću vojnu operaciju u toj zemlji od 2003. godine, kako bi očistila drugi najveći irački grad od ekstremističkih boraca.

Iračka televizija prenosi da je došlo do sukoba i unutar nekada prosperitetnog grada od skoro 700 hiljada stanovnika, navodeći da se lokalno stanovništvo suprotstavlja borcima Islamske države.

Dopisnik francuske novinske agencije na licu mesta javio je ranije danas da se vladine snage suočavaju sa minobacačkim napadima, kako se kroz hrišćanski gradić Bartala probijaju prema istočnim predgrađima Mosula. U njegovom izveštaju navodi se sa su pozicije Islamske države gađane iz vazduha, dok su vojnici iz konvoja terenskih oklopnih vozila iz automatskih pušaka gađali borce Islamske države, koji se povlače.

Analitičari smatraju da će borbe koje predstoje u narednih nekoliko nedelja biti teže, delom zbog velike populacije civila zarobljenih u Mosulu, a delom i zbog toga što su pripadnici Islamske države - a to potvrdili civili koji su uspeli da pobegnu - u velikom broju zgrada i puteva u gradu podmetnuli eksplozivne zamke.

XS
SM
MD
LG