Linkovi

Drugi dan ofanzive na Mosul, palo desetak sela


Pešmerga snage napreduju istočno od Mosula

Iračke i kurdske snage tvrde da su povratile kontrolu u desetak sela u okolini Mosula, dok nastavljaju sa pritiskom da od ekstremista Islamske države preotmu drugi najveći grad u Iraku.

Dugo očekivana ofanziva, uz podršku iz vazduha koalicije predvođene SAD, u kojoj učestvuju i sunitske plemenske snage i šiitske paravojne formacije, ušla je u svoj drugi dan. Borbe se nastavljaju u predgrađima Mosula, a napredak na tri fronta je neujednačen.

Američki predsednik Barak Obama je u Vašingtonu rekao da će Mosul biti "teška bitka" , ali je izrazio uverenje da će Islamska država biti poražena u tom gradu.

"Možda i milion civila još živi tamo, takod a pored toga što želimo da oteramo ekstremiste ISIL-a, naš fokus je bezbednost i humanitarna pomoć za civile koji beže od borbi, to će biti prioritet za obe naše vlade", rekao je Obama posle razgovora sa italijsnkim premijerom Mateom Rencijem u Beloj kući.

Istočno od grada, kurdske pešmerga snage nadiru brzo, ali na jugu, irački vojnici napreduju sporije, jer je pred njima veća površina, s obzirom da su operacije započeli 40 kilometara od oboda Mosula.

Prvog dana ofanzive, iračka vojska zajedno sa šiitskim paravojnim snagama zauzela je tri sela. Današnja meta im je selo Zavija.

Kurdski predsednik Masud Barzani juče je objavio da je koalicija oslobodila površinu od 200 kvadratnih kilometara, uključujući i devet sela, i proglasio da će "Mosul biti oslobođen", naglašavajući da njegovi borci čine sve da spreče da taj grad zadesi sudbina Alepa u Siriji.

Irački zvaničnici saopštili su da neće biti postojanih vazdušnih napada na centar grada, kako bi se izbegao veliki broj žrtava, s obzirom da više od milion civila još živi u tom gradu.

Ofanziva na Mosul je najveća i najsloženija vojna operacija u Iraku od kada su američke borbene snage napustile tu zemlju pre pet godina - u njoj učestvuje 94 hiljade vojnika i oko 90 koalicionih i iračkih ratnih aviona, sunitske i šiitske paravojne jedinice.

Međutim, postoji zabrinutost za bezbednost stotina hiljada civila u toj oblasti, i agencije za međunarodnu pomoć upozoravaju da će verovatno doći do humanitarne krize. Mosul je pod kontrolom Islamske države više od dve godine.

XS
SM
MD
LG