Linkovi

Barzani: Bitka za Mosul će biti teška


Kurdi ulogoreni u Makmuru
Kurdi ulogoreni u Makmuru

Vojnici iračkog Kurdistana, “Pešmerga borci”, u prevodu borci za slobodu, su u prvim redovima u borbi protiv ekstremista, samozvane Islamske države na severu Iraka.

Kurdi su sada ulogoreni, u Makmuru, na granici teritorije koju su zauzeli pripadnici Islamske države dok čekaju na bitku za Mosul.

Uporište u Makmuru je na granici teritorije koju drže borci iračkih Kurda i snaga islamske države i jedno je od odmorišta pred dugo očekivanu bitku za Mosul.

Kurdski borci ne veruju glasinama da su pripadnici Islamske države počeli da se osipaju i slabe.

Komandant Pešmerga snaga, general major Širvan Barzani kaže da će borba za Mosul biti teška.

Borci Islamske države su veoma opasni i iskusni. Oni koriste novu tehniku, novu tehnologiju, naročito prilikom samoubilačkih napada, koriste bombe na daljinsko upravljanje, oni su zaista iskusni i opasni su."

Barzanija brine to što, kada se radi o napadu na ISIS nema odgovor na mnoga pitanja.

"Ne radi se samo o tome da se potisne Daeš (arapsko ime za ISIS). Treba zadržati kontrolu na tom području. Nama za tu operaciju treba najmanje 25 hiljada iračkih vojnika i skoro 10 hiljada Pešmerga gerilaca."

Bojište je poznato starom Pešmergi Omaru Mirhaniju koji kaže da je to sve već video. Međutim, i on ima pitanje.

Da li vi zaista mislite da iračka vojska može da preuzme Mosul? Ukoliko američke kopnene snage zajedno sa Pešmerga borcima ne odu tamo, kunem vam se… oni ne mogu zauzeti Mosul."

Konačna odluka o tome kada i kako će se to izvesti se priprema, ali dalje od područja budućih operacija, a “ratni plan” razređuju irački i američki zvaničnici.

XS
SM
MD
LG