Linkovi

Iračke snage na 15 kilometara od Mosula


Pripadnici specijalnih jedinica irake vojske pretražuju zgradu unutar kompelsa crkve u Barteli, istočno od Mosula
Pripadnici specijalnih jedinica irake vojske pretražuju zgradu unutar kompelsa crkve u Barteli, istočno od Mosula

Iračke snage stigle su na oko 15 kilometara od Mosula u okviru ofanzive ;iji je cilj preuzimanje kontrole nad drugim najvećim gradom u zemlji.

Televizija K24 prenosi da su kurdske Pešmerga snage napale Batnaju, oblast neposredno istočno od Mosula.

Očekuje se da će operacija oslobađanja Mosula trajati nedeljama, možda i mesecima.

Iračke specijalne jedinice sukobile su se sa ekstremistima Islamske države u blizini grada Bartela, koji su iračke snage osvojile u četvrtak. Niko nije povređen, ali incident pokazuje sa kakvim se opasnostima iračka vojska suočeva čak i u oblastima koje su oslobođene od ekstremista.

Američke snage i savezničke trupe u logističkoj bazi južno od Mosula suočavaju se sa potencijalno toksičnim dimom, koji dopire iz obližnjeg postrojenja za preradu sumporne kiseline. Stotine lokalnih stanovnika su navodno smeštene u bolnicu pošto su se želili na probleme sa disanjem. Fabrika je i dalje u plamenu, a kada je vetar promenio smer ranije danas, dim je počeo da ide ka jugu, prema aerodromu koji se koristi kao polazna tačka. Zvaničnici američke vojske saopštili su da se uzorci vazduha analiziraju, kako bi se utvrdilo koliku opasnost predstavlja.

U Iraku je danas ubijen jedan televizijski novinar, koji je pratio bitku blizu sela Al-Šura, južno od Mosula. Televizija Al Sumarija je na svojoj internet stranici objavila da se novinar zvao Ali Rajsan.

XS
SM
MD
LG