Linkovi

Bagdad: Borci ID pokušaće da beže iz Mosula prerušeni kao civili


Irački vojnik sa zastavom posle solobađanja sela Kalidijaa na domaku Mosula, glavnog uporišta Islamske države na severu Iraka.
Irački vojnik sa zastavom posle solobađanja sela Kalidijaa na domaku Mosula, glavnog uporišta Islamske države na severu Iraka.

Irački premijer Hajder al-Abadi izjavio je da se operacija oslobadjanja Mosula od Islamske države odvija mnogo brže nego što se očekivalo.

Abadi je to rekao u Parizu, na konferenciji ministara spoljnih poslova zapadnih i bliskoistočnih zemalja o situaciji u Mosulu posle povlačenja Islamske države. Američki general-major Geri Voleski koji komanduje koalicionim snagama na terenu juče je upozorio iračke snage da ne napreduju suviše brzo ka Mosulu kako ne bi pružile dodatne prilike neprijatelju. Pentagon je danas saopštio da je jedan pripadnik američke vojske poginuo na severu Iraka, u eksploziji improvizovane naprave, ali nije poznato da li je taj incident povezan sa operacijom oko Mosula.

Iračka vlada i kurdske snage kažu da su se približile na 25 kilometara od uporišta Islamske države, grada Mosula, tri dana nakon početka akcije, koja se smatra ključnom u borbi protiv te terorističke grupe. Ali, kako se iračke i kurdske snage budu približavale Mosulu, borbe će verovatno postati sve žešće i opasnije po civile zatočene u gradu.

Propagandni video objavljen juče od strane ekstremističke Islamske države prikazuje borce kako prkosno patroliraju ulicama Mosula. Maskirani ekstremisti pred kamerom upozoravaju SAD da će biti poražene u Iraku.

Uprkos retorici, borci Islamske države brzo gube tlo pod nogama. Iračke i kurdske pešmerga snage kažu da misija da povrate Mosul teče brže nego što je planirano. Putevi ka uporištu Islamske države prepuni su improvizovanih eksplozivnih naprava.

Prema portparolu iračke vojske, Jahje Rasola izvršeno više od 20 samoubilačkih napada kamionima bombama, čija su meta bili iračka vozila tokom popmenutog napredovanja.

"Ali naši heroji koji upravljaju tenkovima Abrams i Hornet, eliminisali su te samoubilačke kamione," dodaje Ašraf.

Više od 100 američkih vojnika sa iračkim i pešmerga snagama nalaze se iza linije fronta. Avioni međunarodne koalicije gađaju položaje Islamske države u Mosulu. Lokalni stanovnici su rekli novinarima da borci prisiljavaju civile da ostanu u zgradama koje su potencijalne mete vazdušnih udara.

“Uvek postoji velika mogućnost da ta teroristička grupa, Islamska država koristi civile kao živi štit. Dakle, bojim se, da predstoje veoma teški dani za stanovništvo,” kaže Afzal Ašraf, analitičar Centra za konflikte, bezbednost i terorizam Univerziteta u Notingemu.

U blizini mesta Bartela, na periferiji Mosula, pešmerga snage su otkrile ovu napuštenu mrežu tunela. Pošto se borba približava centru Mosula, sukobi će verovatno biti mnogo intenzivniji.

“Naićićemo na neku vrstu rata gradske gerile, što opet podrazumeva bobmaše samoubice, ali ovde u uskim ulicama veoma je teško za koalicione snage da ih izbegnu. U ovom trenutku neće biti mnogo proveravanja gde su postavljene bombe,” objašnjava Ašraf.

Smatra se da se u Mosulu nalazi oko milion i po civila. Očekuje da će mnogi pobeći od borbi, što će biti i priliku za ekstremističke borce da pobegnu, nastavlja Ašraf:

"Daeš će koristiti ljudski egzodus. Oni će koristiti druge načine za prikrivanje. I ja verujem da su već počeli da napuštaju grad.”

To bi moglo da omogući borcima Islamske države da se pregrupišu u Siriji ili susednim zemljama - ili čak da pokušaju da stignu do Evrope.

XS
SM
MD
LG