Linkovi

Oštre osude posle smrti američkog studenta


Američki student Oto Vormbier
Američki student Oto Vormbier

Predsednik Donald Tramp rekao je u utorak da je Severna Koreja tretirala američkog studenta Ota Vormbiera na "potpuno sraman" način i da on možda ne bi preminuo da mu je Pjongjang dozvolio da se ranije vrati u Sjedinjene Države. Vormbier je preminuo juče, pošto je skoro godinu i po proveo u zatvoru u Severnoj Koreji, pre nego što mu je dozvoljeno da se vrati kući.

Roditelji američkog studenta Ota Vormbiera naveli su u saopštenju da je on “okončao putovanje kući” i da “je bio spokojan" neposredno pred smrt.

Vormbier je vraćen u Sjedinjene Države prošle nedelje u komi. Lekari u Sinsinatiju su rekli da je taj 22-godišnjak pretrpeo ozbiljna oštećenja mozga dok je bio u Severnoj Koreji, ali da nije poznat uzrok.

Severna Koreja je saopštila da je Vormbier pao u komu neposredno pošto mu je izrečena presuda u martu prošle godine zbog toga što je ukrao politički poster iz severnokorejskog hotela. Severnokorejska vlada je tvrdila da je mladić pao u komu pošto je oboleo od botulizma i pošto mu je data pilula za spavanje. Te navode osporili su američki lekari.

"Potpuno je sramno šta se dogodilo Otu. Nije trebalo dozvoliti da se to dogodi. Iskreno, da je ranije doveden kući, rezultat bi bio mnogo drugačiji", rekao je američki predsednik Donald Tramp u utorak u Beloj kući. Tramp se povodom Vormbierove smrti oglasio i u ponedeljak.

“Hteo sam da prenesem vest da je Oto Vormbier upravo preminuo. On je proveo godinu i po dana u Severnoj Koreji, puno se loših stvari desilo, ali barem smo ga prebacili kući njegovim roditeljima koji su bili jako srećni da ga vide mada je bio u dosta teškom stanju, ali je preminuo pre kratkog vremena. To je brutalni režim i mi ćemo biti u stanju da se nosimo sa njime.”

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli je izjavila da će Vormbierova smrt biti trajni podsetnik na “varvarsku prirodu severnokorejskog vodjstva. Pojedini članovi Kongresa zatražili su da se ograniče putovanja Amerikanaca u Severnu Koreju.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je Vormbierova smrt "tragedija" i izrazilo nadu da će Sjedinjene Države i Severna Koreja "na adekvatan način rešiti to pitanje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG