Linkovi

Tramp zaoštrava retoriku o imigraciji, Kongres još bez rešenja


Dete imigranata u autobusu američke pogranične kontrole
Dete imigranata u autobusu američke pogranične kontrole

Dok američke vlasti pokušavaju da riješe imigracionu krizu na granici, predsednik Donald Tramp zaoštrava retoriku o ilegalnoj imigraciji. Tramp se u ponedeljak na Tviteru ponovo usprotivio sudskom procesu za imigrante koji ilegalno prelaze granicu i poručio da bi ih odmah trebalo deportovati. Američka unija za građanske slobode (ACLU) ocijenila je da je Trampov poziv da se ukine pravni proces za azilante neustavan.​ U međuvremenu, još nije poznato kako će više od dvije hiljade djece imigranata biti spojeno sa roditeljima.

Federalni zvaničnici saopštili su da je više od 500 djece ilegalnih imigranata spojeno sa svojim roditeljima, nakon što su ih agenti razdvojili na granici zbog politike “nulte tolerancije” predsjednika Donalda Trampa. Očekuje se da će još više djece biti vraćeno roditeljima posle Trampove odluke da okonča kontroverznu praksu, ali i da nastavi sa krivičnim gonjenjem onih koji ilegalno prelaze granicu.

“Naši ljudi u stvari rade dobar posao u veoma teškoj situaciji. Taj problem je trebalo davno riješiti”.

Predsjednikovu izmijenjenu politiku pozdravili su njegovi saveznici na Kapitol hilu, među kojima je i republikanski senator Džon Kornin.

Porodice bi trebalo da budu zajedno, ali istovremeno ne bi trebalo nenamjerno ponovo uvesti neuspjelu politiku “uhvati i pusti”, koja jednostavno služi kao magnet za ilegalnu imigraciju”.

Demonstranti dele igračke za decu imigrante
Demonstranti dele igračke za decu imigrante

U međuvremenu, demokrate i dalje oštro osuđuju politiku “nulte tolerancije”.

“Nema smisla krivično goniti roditelje koji dolaze na granicu sa djecom zato što bježe od nasilja i prijetnji smrću. Ne postoji obaveza da se svaki slučaj procesuira kao krivično djelo”, ocijenio je demokratski senator Dik Durbin.

Trampova politika suočena je sa brojnim preprekama. Za krivično gonjenje ilegalnih imigranata potrebno je duže vrijeme, dok je federalni sud već presudio da migrantske porodice ne mogu da budu u pritvoru duže od 20 dana.

Uredba koju je predsjednik potpisao da bi pokušao da riješi problem završiće pred sudijom Devetog apelacionog suda koja je 2015. godine presudila da je i pritvaranje roditelja zajedno sa djecom nehumano. Ona je ocijenila da je Obamina politika pritvaranja djece i roditelja zajedno nehumana”, podsjetio je bivši savjetnik za unutrašnju bezbjednost Tom Bosert.

Tramp optužuje demokate, za koje tvrdi da više žele da zaštite ilegalne imigrante nego američke državljane.

Zalažemo se za snažne granice, bez kriminala. Demokrate su za otvorene granice i da se puste članovi bande MS 13 po cijeloj zemlji.”

“Republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu, gdje ih ima 240. Ja sam u manjini. Oni imaju većinu i u Senatu, gdje su demokrate takođe u manjini. Kontrolišu i Bijelu kuću, administraciju, sve aspekte vlade. Pa ipak postavljaju pitanje: zašto demokrate ne riješe problem?”, odgovorio je demokratski kongresmen Luis Gutijerez.

Republikanski prijedlog zakona o imigraciji nije usvojen u Predstavničkom domu. O alternativnom planu bi moglo da se glasa ove nedelje, ali ni on vjerovatno neće biti odobren.

XS
SM
MD
LG