Linkovi

Igor Kokoškov: U ovom trenutku smo bolji tim od Bostona


Pored brojnih košarkaša iz Srbije i Crne Gore koji nastupaju u NBA ligi, već osmu godinu deo najjače lige sveta je i Igor Kokoškov, pomoćni trener u stručnom štabu Detroit Pistonsa. Prilikom ovonedeljnog gostovanja Pistonsa u Vašingtonu, Kokoškov je za Glas Amerike govorio o očekivanjima od tekuće sezone, koja posle pet uzastopnih nastupa u finalu istočne konferencije nikako ne mogu da budu mala.

"Očekivanja nisu ni malo drugačija ove godine. Imamo dobar tim, verovatno bolji nego prošle sezone i u nekom smo dobrom tajmingu, tako da su očekivanja zaista najveća i mi već godinama živimo s tim", kaže Kokoškov.

Na gostovanju u Vašingtonu, Detroit je ostvario desetu uzastopnu pobedu. Jedan od trijumfa u tom nizu imao je posebnu težinu, onaj u Bostonu 19. decembra, kada su Pistonsi naneli prvi poraz trenutno vodećm timu NBA lige u njegovoj dvorani. Kokoškov se nada se istom ishodu večeras (subota, 5. januar 2008), kada se dva tima sastaju u Mičigenu.

"To je verovatno tim s kojim ćemo igrati u plej-ofu, i mislim da je sa psihološkog aspekta vrlo bitno da ih dobijamo i da u svaku utakmicu uđemo spremni. Duga je sezona, mi smo toga svesni, pokušavamo da igramo sa što više igrača, da povećamo rotaciju i uključimo najmanje 10 igrača, što nije bio slučaj prethodnih godina i to je na neki način cilj – da učimo iz prethodnih sezona, kada je najveći teret pao na prvih šest igrača, koji su eto pretpostavljam bili umorni za kraj trke. Duga je trka, duga je sezona i za sada igramo dobro. Pokušavamo da ukomponujemo ove igrače da se osećaju što bolje, da igraju što bolje i oni individualno i mi kao tim. Kažem, svesni smo da je duga sezona i da nas najbolje utakmice očekuju u maju i daj Bože u junu".

Boston je svakako izazvao najveću promenu na Istoku ove sezone, a u prijatno iznenađenje može se svrstati još jedino Orlando. Prošlogodišnji finalista plej-ofa Klivlend prilično je slabo startovao, a Kokoškov smatra da upravo ta tri tima, uz Detroit predstavljaju konkurente za najviši plasman u, po mnogima, i dalje slabijoj konferenciji NBA lige.

"Mi se zaista ne osvrćemo puno na protivnike ove godine, pokušavamo da ukomponujemo svoj tim, da se usredsredimo na naše igrače. To je sigurno nešto što nas očekuje – Klivlend, Boston, Orlando, koji igra sve bolje, to su timovi s kojima smo igrali. Orlando je sigurno - uz Hauarda, koji napreduje kao igrač, odlična organizacija, promenili su trenera ... Klivlend verovatno živi pod pritiskom prošlogodišnjeg uspeha, Boston naravno igra odlično, imaju dobar momenat, tri igrača, koja jednostavno dominiraju. Kažem duga je trka, mi smo svesni da imamo dužu klupu, da imamo veći broj igrača i nadam se da će to biti neka prevaga u ovoj sezoni. U ovom trenutku mislim da smo bolji tim nego Boston", naglašava Kokoškov, kome je ovo već osma godinu u NBA ligi. Prve tri proveo je u Los Anđeles Klipersima, a trenutno odrađuje petu, poslednju godinu ugovora sa Pistonsima. O svojim željama i ambicijama kaže:

"Sigurno da razmišljam o nekoj svojoj budućnosti, ali u ovom trenutku svi smo usredsređeni na kraj sezone i sigurni smo da ukoliko napravimo dobar uspeh da nema razloga da ne nastavimo saradnju. Oni su zadovoljni onim što ja radim ovde, ja nemam razloga da budem nezadovoljan, ovo je verovatno, uz San Antonio, najbolji tim u NBA, u poslednjih sedam-osam godina. Mislim da je zaista pravo mesto i pravi trenutak za mene, prezadovoljan sam, gde sam sada, a moja želja je sigurno da radim samostalno. Život je nepredvidiv, ova profesionalna karijera posebno, može da te odvede u različite situacije, u neka nova iskušanja. To su neke moje ambicije, u svakom slučaju biću otvoren za sve opcije, ali u ovom trenutku moj fokus je na Detroitu, i nadam se da ćemo nastaviti saradnju, i kažem, o tome ćemo pričati ovog leta".

XS
SM
MD
LG