Linkovi

Kokoškov: Moja uloga je i dalje košarka i rad na terenu


Petnaesetak utakmica ostalo je do kraja ligaškog dela NBA šampionata, a Detroit Pistonsi su i dalje tim sa najboljim skorom. Prvi su obezbedili učešće u plej-ofu, što u njihovom slučaju jeste bila formalnost, ali na neki način predstavlja i priznanje za dominaciju u najjačoj ligi sveta.

Igor Kokoškov, već treću godinu pomoćnik u stručnom štabu najpre šampiona, a sada zvaničnih vicešampiona, kaže za “Glas Amerike” da je da je njegov klub fokusiran na kraj juna. Veliku motivaciju Pistonsi crpe iz onog što se dogodilo prošlog juna, kada su u vrlo neizvesnom finalu plej-ofa ostali bez šampionskog prstena.

“Mi u ovom trenutku ne možemo da osvojimo titulu, početak marta je, ali titula može da se izgubi time što se gubi prednost domaćeg terena i s obzirom da smo čitave sezone igrali kvalitetno i imali dobre rezultate i na strani i kod kuće, nema razloga da ne finiširamo dobro i ne zadržimo tu prednost domaćeg terena što može da bude presudno ukoliko odemo skoroz do finala i ponovi se situacija kao prošle godine, kada se odlučujuća sedma utakmica igrala u San Antoniju”.

Kokoškov kaže da je novi trener Flip Saunders, sasvim očekivano, uneo neke promene u radu, ali da se njegova uloga kao pomoćnika nije značajno promenila.

“Pa tim se ne bazira i dalje na meni (smeh), već na ovim sjajnim momcima, i ja sam samo zaista srećan i zadovoljan da budem deo ove organizacije i ovog tima . Znamo kuda idemo, Flip Saunders odlično radi svoj posao, odličan je trener, koji je prihvatio tim onako kako jeste, to je tim veterana, koji je osvajao titulu, igrao dva finala…Moja uloga je apsolutno ono što sam oduvek radio - to je košarka i rad na terenu”.

Kokoškov je u poslednje dve godine tokom leta radio i sa reprezentacijom SCG, a kako kaže, za objašnjenje neuspeha na poslednem velikom takmičenju, potrebna je temeljnija i stručnija analiza.

“Ja mogu da kažem da je svima nama koji smo bili deo toga bilo jako teško, želeli smo najbolje i niko od nas nije bio deo reprezentacije da bi se dogodilo ono što se dogodilo… Međutim to je sastavni deo sporta… svi se spremaju svi žele imaju naveće ambicije i mi moramo da prihvatimo činjenicu da se košarka igra u čitavom svetu i da ima mnogo timova i reprezentacija koji imaju jako dobre selekcije i pojedince, jednostavno, sigurno da smo to teško podneli i emotivno doživeli poraz s obzirom da se igralo u Beogradu, Novom Sadu … odnosno u Srbiji…" , priča Kokoškov i zaključuje:

"To je sastavni deo sporta i kažem, sigurno nam je teško sve to palo, ali košarka nastavlja da se igra, sigurno će još mnogo igrača i generacija izaći iz naše košarkaške škole.. Mislim da je ovo prolazana faza u formiranju nekog novog tima, novih imena, novih asova… Mislim da u svemu tome treba da budemo strpljivi, magije nema… Treba da se nastavi sa nekim starim receptima našeg rada, naše košarkaške škole, a opet treba da se prilagodimo i da prihvatimo nove trendove i u radu sa ovim mladim igračima, to važi i za klupski i reprezentativni rad, tako da kažem, ništa tragično, život ide dalje, košarka ide dalje, sigurno da ljudi koji će nastaviti da rade sa reprezentacijom, da će i dalje davati sve od sebe, kao što smo i mi dali”.

Na pitanje da li spreman da pomogne u povratku "plavih" u vrh svetske košarke Kokoškov odgovara bez dileme:

"Sigurno...U bilo kojoj funkciji, bilo kako, ja sam tu da pomognem dokle god mogu. Mi ne živimo od te reprezentacije, to je naše zadovoljstvo, moje lično zadovoljstvo i nešto što će za mene uvek biti čast… Reprezentacija se nikad neće bazirati na nama trenerima, već na igračima, a treneri su tu da pomognu. Ko god bio u sastavu stručnog štaba, želim od srca da sve funkcioniše, jer mi indirekno živimo za našu košarku, ne živimo od nje, ja živim i radim ovde u Americi, ali želim da u srpskoj košarci sve bude najbolje".

XS
SM
MD
LG