Linkovi

Odluka MSP o Kosovu teška za Srbiju


Posle odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu danas se u Beogradu uglavnom ocenjuje da je mišljenje Suda nepovoljno po Srbiju, kao i da se Sud nije bavio suštinskim pitanjem prava na secesiju, već tehničkim pitanjem.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, da je odluka Suda teška za Srbiju, a po njegovoj oceni Sud se nije izjašnjavao o pitanju secesije. Sud je izbegao da se bavi tim pitanjem, rekao je Tadić u današnjem obraćanju, već je prepustio da se o tome i svim političkim implikacijama raspravlja u Generalnoj skupštini UN.

"Ako bi se ova odluka čitala u svetlu u kakvom se danas predstavlja u Prištini, nesumnjivo je da bi imala velike implikacije na secesionističke pokrete u svetu. Međutim, pošto u stvarnosti Sud nije razmatrao pitanje secesije, političke implikacije biće postavljene na zasedanju Generalne skupštine UN", izjavio je srpski predsednik, Boris Tadić.

On je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije jer smatra da jednostrano proglašena secesija nije u skladu sa principima UN.

Po rečima Borisa Tadića, Srbija će nastaviti da se bori za ispravnost svoje politike u septembru, na zasedanju Generalne skupštine UN zalaganjem da se usvoji deklaracija koja će pozvati da se ovaj istorijski problem reši pregovorima.

"Mnoge zemlje biće pod pritiskom da priznaju Kosovo pre izjašnjavanja u Generalnoj skupštini UN. Srbija će uložiti sve napore da tih priznanja bude što manje i da na jesen u Njujorku bude usvojena rezolucija Srbije", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da država ima plan diplomatskih aktivnosti u narednim danima. Vlada Srbije razmatraće dalje korake, a tokom vikenda će specijalni izaslanici odneti pisma šefovima država ili vlada 55 zemalja širom sveta.

A povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde danas su se oglasile govoto sve političke stranke u zemlji - lider SNS Tomislav Nikolić je ocenio da je odluka Suda jako teška i sudbonosno loša po Srbiju i dodao da očekuje hitnu reakciju i konkretne korake čelnih ljudi u državi.

DSS je zatražio ostavku predsednika Srbije, dok G17 plus smatra da će mišljenje Suda ohrabriti secesionitičke pokrete širom sveta.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma smatra da Skupština treba da usvoji rezoluciju koja će ovlastiti Tadića da predstavlja državu kada je u pitanju Kosovo.

Odluka Suda je tačka na pogrešnu politiku, ocenjuje LDP i zahteva novu sednicu parlamenta na kojoj bi bila utvrđena nova politika Srbije.

Patrijarh Irinej je služio moleban za Kosovo u hramu Svetog Save, a po njegovoj oceni srpski narod i Kosovo danas preživljavaju teži deo svoje istorije.

"Ne gubimo veru da će nas Gospod ostaviti. Bili smo u sličnim situacijama mnogo puta, Gospod nas je sačuvao i verujem da će sačuvati i nas sada i naše sveto Kosovo i Metohiju", poručio je patrijarh Irinej.

A premijer Mirko Cvetković je za sutra zakazao vanrednu sednicu Vlade, na kojoj će biti analizirano savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu. Vlada će razmatrati i pravce daljeg rešavanja problema Kosova i Metohije, saopšteno je iz Kabineta premijera.

XS
SM
MD
LG