Linkovi

Klinton: Pozivamo države koje to nisu učinile da priznaju Kosovo


Američki državni sekretar Hilari Klinton saopštila je da je mišljenje koje je povodom kosovske nezavisnosti saopštio MSP saglasno sa stavom koji SAD zastupaju otkako je nezavisnost Kosova proglašena.

„To je mišljenje koje smo zastupali u proceduri pred Sudom u decembru. Kosovo je nezavisna država i njena tertorija je neotudjiva”, navodi se u izjavi Klintonove u kojoj se sve zainteresovane države pozivaju da konstruktivno doprinesu miru i stabilnosti na Balkanu.

“Pozivamo i sve one države koje to nisu učinile, da priznaju Kosovo”, saopštila je Hilari Klinton dodajući kako su i Srbija i Kosovo prijatelji i partneri SAD, te kako je vreme da međusobne razlike ostave po strani i počnu da konstruktivno i zajedno rešavaju praktične probleme u interesu boljeg života naroda Kosova, Srbije i regiona.

U saopštenju se pozdravljaju i napori EU u cilju pomoći Srbiji i Kosovu da ostvare svoje evropske asipracije.

Poziciju Državnog sekretarijata dodatno je obrazložio portparol Filip Džej Krouli na redovnom brifingu za novinare. On je na pitanja novinara da li se Vašington plaši da će mišljenje suda u Hagu ohrabriti seceionističke tendencije u drugim delovima sveta, kazao kako je slučaj Kosova jedinstven.

„Svako ko pročita presudu videće da je u pitanju konkretna, specifična presuda zasnovana na činjenicama jedinstvenim za Kosovo, mi svakako ne mislimo da se može primeniti u drugim okolnostima.“

Krouli ističe da mnogo zavisi od toga kako će druge zemlje, uključujući Srbiju, reagovati na ovu presudu, izražavajući nadu da će je Beograd prihvatiti na konstruktivan način.

„Smatramo da presuda uklanja svaku pravnu neizvesnost u pogledu statusa Kosova i mislimo da je sada važno da zemlje širom sveta i kosovski susedi a pre svega Srbija priznaju tu presudu, na novim osnovama ostvare odnose sa Kosovom, i rade na normalizaciji odnosa i smanjenju tenzija, a to bi svakako moglo da utiče na medjunarodno prisustvo u regionu, u dužem roku. Sigurno je da ova presuda neće rešiti tenzije na terenu ali se nadamo da će od ovog trenutka doći do napretka.

Razumemo istorijski i emotivni aspekt ove odluke ali smatramo da je važno za Srbiju da zauzme dugoročno gledište, vidi gde leže njeni budući interesi, a to je očigledno integracija u Evropu. Medjunarodna zajednica i EU će očekivati odredjene stvari od Srbije, i nadamo se da će ona razmišljati dugoročno. Razumemo da je to teško ali je u srpskom interesu da konstruktivno radi i uspostavi bolje odnose sa Prištinom, i biće nagradjena ako preuzme te korake“,
kazao je Krouli.

XS
SM
MD
LG