Linkovi

Priština poziva Beograd na saradnju


Nakon mišljenja Medjunarodnog suda pravde kosovski zvaničnici poručuju da je politička i pravna borba oko Kosova konačno završena i pozivaju vlasti u Beogradu na saradnju.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da je današnje mišljenje MSP-a jasno potvrdilo snažne argumente koje je predstavilo Kosovo i naglasio da je ono pozitivno i u korist proglašene nezavisnosti Kosova.

“Ovo mišljenje je eksplicitno pozitivno po svakoj tački odgovorilo u korist naroda Kosova o pravu na slobodu i samoodlučivanje. Ovo mišljenje je snažno potvrdilo da je proglašenje nezavisnosti Republike Kosovo bilo u potpunom skladu sa međunarodnim pravom i pravom naroda Kosova”, rekao je Sejdiu.

Zvaničnici Vlade Kosova organizovano su direktno pratili prenos sednice na kojoj je izrečeno mišljenje Međunarodnog suda pravde, nakon čega je usledilo ispijanje šampanjca.

Potpredsednik Vlade, Hajredin Kući rekao je da je politička i pravna borba oko Kosova završena. On je vlasti u Beogradu pozvao na saradnju i poručio da mišljenjem MSP niko ništa nije izgubio.

"U ovom svetu ima mesta za sve. Pozivam Srbe i Srbiju da ovu odluku vide kao dobru za narod Kosova. Ovo je dobra odluka za Albance, ali i za Srbe u Srbiji, zato što nam je svima ovom odlukom data nova šansa za mir, demokratiju i saradnju“, rekao je Kući.

U manastiru Gračanica služen je moleban za povoljno rešenje statusa Kosova. Obraćajući se prisutnima vladika Amfilohije administrator raško-prizrenske eparhije je kazao da su međunarodne sudije danas nastavile bezakonje i potvrdile nasilje.

“Sudije koje su danas pročitale na Međunarodnom sudu u Hagu svoje mišljenje u stvari peru ruke na Pilatovski način u krvi pravednika, kao što je nekad Pilat prao ruke u krvi Hrista gospoda tako i oni”, rekao je u besedi vladika Amfilohije.

Predsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove, Ranđel Nojkić smatra da je Beograd znao kakav će biti ishod Medjunarodnog suda pravde

“Ono što mene zabrinjava je što mislim da je Beograd znao kakav će biti ishod MSP i upravo zbog toga zadnjih nedelja iz Beograda su pristizali predlozi za podelu Kosova”, ističe Nojkić.

Direktorka NVO Evropski pokret Srba, Rada Trajković kaže da mišljenje MSP poraz loše politike Beograda prema Kosovu.

“Ja lično ne osećam poraz, jer ja i dalje tvrdim da sam stanovnik Srbije, ali i da Srbija što hitnije mora da promeni svoju politiku tako što će podržati svoje građane, na jedan iskren i odgovoran način”, kaže Rada Trajković.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo pozdravila je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde po pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Međunarodna upravljačka grupa ponovo iskazuje svoju odlučnu podršku nezavisnosti demokratskog i multietničkog Kosova unutar sadašnjih granica i poziva druge države da priznaju Kosovo“, navodi se u saopštenju Medjunarodne upravljačke grupe.

Na Kosovu je danas bilo primetno pojačano prisustvo policije i KFOR-a. Na ulicama Prištine mišljenje medjunarodnog suda dočekano je mirno, a primećeno je samo nekoliko ljudi koji su automobilima okićenim zastavama proslavljali odluku suda.

U Kosovskoj Mitrovici je pre izricanja mišljenja Medjunarodnog suda bio zakazan miting koji je nakon što je završena sednica Haškog suda,otkazan.

XS
SM
MD
LG