Linkovi

Hiljade ljudi bez vode u glavnom gradu Misisipija, angažovana i Nacionalna garda


Vatrogasci i volonteri u Džeksonu u Misisipiju nose flaširanu vodu građanima, 18. avgusta 2022.
Vatrogasci i volonteri u Džeksonu u Misisipiju nose flaširanu vodu građanima, 18. avgusta 2022.

Nacionalna garda Misisipija aktivirana je u utorak da bi isporučila vodu desetinama hiljada stanovnika glavnog grada Džeksona, nakon kvara u lokalnoj fabrici za prečišćavanje vode. Oko 180.000 stanovnika Džeksona moglo bi da danima bude bez pijaće vode.

Guverner Tejt Rivs u ponedeljak uveče je proglasio vanredno stanje za Džekson, koji ima 150.000 stanovnika, dok u okolnim mestima živi još 30.000 ljudi, i upozorio građane da ne piju vodu.

"Dok se kvar ne popravi, to znači da nemamo dovoljno pouzdane količine vode. To znači da grad ne može da proizvodi dovoljno vode za gašenje požara, za ispiranje toaleta, i druge ključne potrebe", rekao je Rivs.

Bela kuća je spremna da pruži pomoć Misisipiju čim dobije zvanični zahtev od te države, saopštila je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

U Džeksonu, čijih 80% stanovnika čine crnci, odnosno Afroamerikanci, već mesec dana važi upozorenje da se prokuva voda.

58-godišnji Džef Gud je vlasnik pekare, picerije i italijanskog restorana u Džeksonu. Sva tri lokala su bila zatvorena u četvrtak zbog nedovoljno pritiska vode.

Morao je da kaže svojih 210 zaposlenih da ostanu kod kuće, a u restoranskom biznisu, to znači da ne dobijaju platu.

"Gube svoje sate, što je izuzetno stresno i teško".

Republikanski guverner Misisipija izjavio je da će državni zvaničnici formirati komandni centar u fabrici za preradu vode O.B. Kertis, koja trenutno radi pomoću manjih, rezervnih pumpi nakon što su glavne pumpe ozbiljno oštećene.

Rivs je izjavio u petak da je, posle godina lošeg operisanja i održavanja, bilo samo pitanje vremena kada će fabrika prestati da proizvodi vodu.

Gradska agencija za vanredne situacije nadležna je za distribuciju flaširane vode i kamiona sa vodom za druge potrebe, rekao je ističući da je operacija "izuzetno komplikovan logistički zadatak."

Državne škole u Džeksonu bile su zatvorene u utorak a nastava održana onlajn.

Guverner Džeksona Čokve Antar Lumumba proglasio je u ponedeljak vanrednu situaciju, navodeći da je situacija iskomplikovana zbog nedavnog izlivanja reke Perl.

Poplave su stvorile komplikacije u fabrici za prečišćavanje vode koja se nalazi pored rezervoara koji se izliva u reku severno od grada. Nestašica vode će najverovatnije trajati narednih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG