Linkovi

U poplavama u Kentakiju najmanje 37 poginulih, prognozirane dodatne oluje


Pripadnici spasilačke službe Tenesija "Task fors 1" u poplavnim vodama i među ruševinama u Trablsam Kriku u okrugu Peri, Kentaki, nakon što je pas-tragač otkrio tragove potencijalne žrtve, 31. jula 2022.
Pripadnici spasilačke službe Tenesija "Task fors 1" u poplavnim vodama i među ruševinama u Trablsam Kriku u okrugu Peri, Kentaki, nakon što je pas-tragač otkrio tragove potencijalne žrtve, 31. jula 2022.

U poplavama koje su izazvane obilnim kišama u istočnom Kentakiju poginulo je najmanje 37 ljudi, uključujući četvoro dece, rekao je u ponedeljak guverner Endi Bešir upozoravajući da se regionu približava opasnije vreme.

Bešir je rekao da se očekuje da će broj mrtvih biti veći.

Vlasti su nastavile da rade na spasavanju stanovnika i obezbeđivanju hrane i skloništa za hiljade raseljenih.

"Zaista je teško", rekao je Bešir o vremenskoj prognozi u video snimku objavljenom na društvenim mrežama. "Moguće su i izolovane bujne poplave i štetni vetar".

Nacionalna meteorološka služba prognozirala je nekoliko dodatnih pljuskova i oluja do utorka. Dodatne padavine bi takođe mogle da ometu napore za spasavanje i obnovu.

Bešir, koji je prošle nedelje proglasio vanredno stanje, rekao je tokom vikenda da će vlasti verovatno „nedeljama pronalaziti tela“ dok timovi budu odlazili u udaljenija područja.

Dani obilnih padavina — koje je Bešir opisao kao neke od najgorih u istoriji države — učinili su da neki domovi budu uništeni u najteže pogođenim područjima. Video snimci objavljeni na društvenin mrežama prikazuju spasilačke ekipe kako voze motorne čamce kroz stambene i poslovne oblasti u potrazi za žrtvama.

Tim za potragu i spasavanje okruga Vulf objavio je u nedelju na Fejsbuku snimak helikoptera koji je 83-godišnju ženu prevezao iz kuće na sigurno. Ukupno pet osoba je zarobljeno na tavanu i spašeno sa krova kuće, koja je bila skoro potopljena u vodu, saopštila je posada.

Spasilačka vozila ATV u Boling Kriku, Kentaki, 31. jula 2022.
Spasilačka vozila ATV u Boling Kriku, Kentaki, 31. jula 2022.

Najmanje 16 smrtnih slučajeva je prijavljeno u okrugu Not, uključujući najmanje četvoro dece.

Jedna od tih žrtava je Eva Nikol "Niki" Sloun, 50-godišnjakinja koja se u četvrtak odvažila da tokom nevremena proveri stariju prijateljicu, ispričala je njena ćerka, a prenosi Lekington Herald Leader. Telo Slounove pronađeno je sledećeg dana u blizini kuće.

"Moja mama je bila veoma brižna žena", rekla je Misti Frenklin za novine.

Poplave su bile druga velika prirodna katastrofa koja je pogodila Kentaki u poslednjih sedam meseci, nakon tornada koji su u decembru odneli skoro 80 života u zapadnom delu države.

Predsednik Džo Bajden proglasio je u petak stanje prirodne katastrofe u Kentakiju, odobrivši dodelu federalnih sredstva toj državi.

Električni vodovi su u velikoj meri oštećeni, sa više od 15.000 izveštaja o prekidima u ponedeljak ujutru, navodi PoverOutage.US.

XS
SM
MD
LG