Linkovi

Dijalog sa Kosovom određuje brzinu evrointegracija Srbije


Konferencija "Veliko proširenje - pouke za zapadni Balkan" u Medijacentru u Beogradu, 7. maja 2019.
Konferencija "Veliko proširenje - pouke za zapadni Balkan" u Medijacentru u Beogradu, 7. maja 2019.

Srbija sporo napreduje u procesu proširenja jer je za šest godina otvorila manje od polovine pregovaračkih poglavlja, ocenila je u utorak generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji u Srbiji Suzana Grubješić i dodala da bez napretka u dijalogu sa Prištinom Beograd ne može da očekuje ubrzanje evropskih integracija.

Na konferenciji "Veliko proširenje - pouke za zapadni Balkan", ona je istakla da su poglavlja 35, 23 i 24, ona koja određuju tempo kojim Srbija napreduje prema EU. Ali, isto tako su važni i odnosi u regionu, kaže Suzana Grubješić:

"Uz regionalnu saradnju, treba pomenuti uvek, mada mi to često zaboravimo, dobrosusedske odnose, pomirenje i sve ono što jedan region čini stabilnim i privlačnim za pristupanje samoj EU", naglasila je Grubješić.

Kako je rekao šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici - ako se obezbede svi elementi, od slobode medija do bezbednosti, onda je zemlja spremna za članstvo u Evropskoj uniji.

On je istakao da reforme ne treba da budu kozmetičke, a kao posebno važne izdvojio je reforme u oblastima vladavine prava i ljudskih prava:

"Pristupanje je proces. Nije pitanje kada ćete biti primljeni, ili kada ćete dobiti datum prijema. To je proces. Države na kraju pristupnog procesa treba da budu spremne da preuzmu prava i obaveze predviđena proširenjem. I vi niste spremni. Ako ste spremni, bićete unutra. Ne možete očekivati da poslednjeg trenutka, poslednjeg dana sprovodite reforme", istako je Fabrici.

Ambasador Hrvatske Gordan Bakota poručio je da će tokom njenog presedavanja EU u prvoj polovini 2020, u agendi visoko postaviti prostor zapadnog Balkana i njegovu evropsku perspektivu.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Popa smatra da je Srbija jedna od vodećih kandidata za članstvo u EU i da se očekuje da ona bude primer ostalima u procesu proširenja.

XS
SM
MD
LG