Linkovi

Gutereš sledeće nedelje razgovara sa Putinom i Zelenskim


ARHIVA - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)
ARHIVA - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš naredne nedelje će, u odvojenim susretima, razgovarati sa ruskim i ukrajinskim predsednikom Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

Eri Kanenko, Gutererešova predstavnica za medije, izjavila je da će se generalni sekretar UN u utorak sastati sa Putinom u Moskvi - gde će imati i radni ručak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Nakon toga u četvrtak 28. aprila generalni sekretar svetske organizacije susrešće se u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim i šefom diplomatije Dmitrom Kulebom.

Takođe, Gutereš će razgovarati i sa osobljem agencija Ujedinjenih nacija- o povećanju humanitarne pomoći građanima Ukrajine.

Njegov portparol Stefan Dijaric tada je izjavio da Gutereš sa dvojicom državnika želi da razgovara o koracima za postizanje mira nakon ruske invazije na Ukrajinu.

On je rekao da su u utorak popodne stalnim misijama Rusije i Ukrajine predata pisma u kojima se od Putina i Zelenskog traži da prime Gutereša u Moskvi i Kijevu.

Gutereš je u utorak je pozvao na četvorodnevni humanitarni prekid borbi u Ukrajini tokom pravoslavnog Uskrsa tokom kog bi se civilima omogućila bezbedna evakuacija i dostava humanitarne pomoći u teško pogođena područja.

XS
SM
MD
LG