Linkovi

Rusija tvrdi da je osvojila Marijupolj, SAD i Kijev negiraju


Dim posle eksplozije u čeličani Azovstal, u kojoj se nalaze poslednje ukrajinske jedinice u Marijupolju, 19. april 2022.
Dim posle eksplozije u čeličani Azovstal, u kojoj se nalaze poslednje ukrajinske jedinice u Marijupolju, 19. april 2022.

Ukrajinski borci i dalje drže jedno od poslednjih uporišta u Marijupolju, a ruski predsednik Vladmir Putin je proglasio pobedu i "oslobođenje" grada koji je nedeljama žestoko bombardovan i pod opsadom je od početka sukoba.

SAD su osporile Putinovu tvrdnju i veruju da ukrajinske snage i dalje drže delove grada. Putin je naredio ruskoj vojsci da blokira čeličanu Azovstal, u kojoj su se nalazili ukrajinski borci, i da im postavi ultimatum - da se predaju ili da poginu.

Ukrajina je saopštila da Putin želi time da izbegne poslednji sukob snaga u Marijupolju, jer neće pobediti. Istovremeno, ukrajinski zvaničnici su apelovali da se evakuišu civili i ranjeni vojnici. Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko apelovao je na potpunu evakuaciju civila, kojih je ostalo oko 100.000.

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk rekla je da se hitno iz kompleksa Azovstal mora evakuisati 1.000 civila i 500 vojnika.

Putin je, uživo na televiziji, čestitao ministru odbrane zbog borbi za oslobođenje Marijupolja i rekao da je potrebno da se opkoli kompleks čeličane Azovstal.

"Ne treba da ulazite u katakombe i podzemne hodnike, samo blokirajte industrijsko područje tako da ni muva ne može da uleti", rekao je Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija može samo da "priča o pobedama" i rekao da "Marijupolj nastavlja da odoleva, uprkos tome što Rusi pričaju".

Čeličana Azovstal je jedan od najvećih industrijskih kompleksa u Evropi. Proteže se na 11 kvadratnih kilometara sa ogromnim zgradama, podzemnim bunkerima i tunelima.

Prema nekim navodima, u podzemnim bunkerima su sakriveni žene, deca i stariji

U Marijupolju je nekada živelo 400.000 ljudi. Grad je potpuno razrušen, a u toku je i humanitarna katastrofa. Procenjuje se da su stradale desetine hiljada civila.

XS
SM
MD
LG