Linkovi

Napadnute desetine meta u Donjecku i Harkovu, Rusija tvrdi da uspešno blokira čeličanu Azovstal


Ratne slike Marijupolja
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Ratne slike Marijupolja

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska napala desetine meta u ukrajinskim regionima Donjecka i Harkova.

U saopštenju je navedeno i da su ukrajinski borci i, kako je naznačeno, strani plaćenici blokirani u čeličani Azovstal u gradu Marijupolju gde su napravili uporište.

Ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak je naredio ministru odbrane Sergeju Šojguu da blokira veliki kompleks - umesto pokušaja da ga napadne.

Savetnik Gradonačelnika Marijupolja Petro Andrijušenko kaže da ruske trupe nastavljaju bombardovanje čeličane Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski borci i civili.

Svakog dana bace po nekoliko bombi, uprkos lažnim obećanjima da neće napadati branioce. Borbe, granatiranje i bombardovanje ne prestaju”, rekao je Andrijušenko agenciji Asošijeted pres.

Čeličana Azovstal poslednje je uporište ukrajinskih snaga u Mariupolju, koje Rusi drže u blokadi poslednje dve nedelje, u gradu u kom su proglasili pobedu. Ukrajinske vlasti procenjuju da se sa borcima u Azovstalu nalazi i 1.000 civila.

Dan pošto su objavljeni satelitski snimci koji prikazuju masovne grobnice izvan Marijupolja Andrijušenko je rekao da su meštani prijavili da ruske trupe upotrebljavaju mobilne krematorijume na dve lokacije.

Prve procene ukazuju da bi u masovnim grobnicama moglo biti do 9.000 tela.

U istom danu Džon Kirbi, portparol Pentagona, izjavio je da se, prema dostupnim informacijama, ukrajinske snage i dalje bore u Mariupolja nasuprot tvrdnjama ruskog predsednika Vladimira Putina o pobedi u gradu u kom se nalaze rudnici uglja, čeličane i fabrike teške mehanizacije.

Podsetimo, Putin je u četvrtak zabranio jurišanje na čeličanu Azovstal, već da je drže u blokadi, što se tumači kao pokušaj da se skupi više boraca za kampanju na istoku Ukrajine.

Kirbi je u razgovoru za Si-En-En ukazao da su Putinovi motivi za to nejasni, kao i da na njegov potez treba gledati sa skepticizmom.

Poručio je da neće ulaziti u fabriku da neće pokušati da eliminiše ljude koji se nalaze unutra. Potrebno je pratiti šta Rusi tamo zaista rade. Mislimo da su tvrdnje o Marijupolju sporne, da ga Rusi nisu zauzeli i i da još Ukrajinici još pružaju otpor. Nastavljaju da se bore za taj grad”, rekao je Kirbi.

U Marijupolju je nekada živelo 400.000 ljudi. Grad je potpuno razrušen, a u toku je i humanitarna katastrofa. Procenjuje se da su stradale desetine hiljada civila.

XS
SM
MD
LG