Linkovi

Gugl nakon tužbe mora da uništi podatke koje čuva o korisnicima


Logo Gugla (Foto: REUTERS/Steve Marcus/File Photo)
Logo Gugla (Foto: REUTERS/Steve Marcus/File Photo)

Gugl je pristao da uništi milijarde podataka pošto su ga korisnici tužili da tajno prati kako koriste internet ljudi koji su mislili da koriste opciju da privatno pregledaju sadržaje.

Uslovi nagodbe podneti su u ponedeljak u saveznom sudu u Oklendu, u Kaliforniji, i čeka se odobrenje američke okružne sutkinje Ivon Gonzalez Rodžers. Advokati korisnika procenjuju da će dogovor o poravnanju vredeti više od 5 milijardi dolara, a najviše 7,8 milijardi. Iako korisnici neće dobiti odštetu, oni i dalje mogu pojedinačno da tuže za naknadu štete.

Grupna tužba je počela 2020. i obuhvata milione korisnika koji su koristili privatnu opciju za korišćenje Gugla od 1. juna 2016. Korisnici su tvrdili da analitika Gugla, kolačići i aplikacije omogućavaju da kompanija Alphabet (vlasnik Gugla) otvara novu stranicu, preko koje prati ljude koji su postavili Chrome pretraživač na režim „inkognito“, a druge pretraživače na „privatno“ pregledanje.

Rekli su da je to omogućilo Guglu da neodgovorno gomila informacije i da sazna o prijateljima korisnika, omiljenoj hrani, hobijima, navikama pri kupovini i najintimnijim i potencijalno sramotnim stvarima koje traže na mreži.

Prema nagodbi, Gugl će ažurirati podatke o tome šta prikuplja u opciji privatnog korišćenja, što je već započeo. Takođe će omogućiti anonimnim korisnicima da blokiraju kolačiće trećih strana na pet godina.

„Rezultat je da će Gugl prikupljati manje podataka od privatnih sesija pregledanja korisnika i da će zarađivati manje novca od podataka“, napisali su advokati korisnika.

Gugl nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Prema sudskim dokumentima, Gugl podržava nagodbu, ali se ne slaže sa pravnim i činjeničnim kvalifikacijama. Dejvid Boaje, advokat korisnika nazvao nagodbu istorijskim korakom u traženju poštenja i odgovornosti od dominantnih tehnoloških kompanija.

XS
SM
MD
LG