Linkovi

Vlast u Gruziji povlači zakon o "stranim agentima" posle dvodnevnih protesta


Demonstrant u Tbilisiju sa gruzijskom zastavom
Demonstrant u Tbilisiju sa gruzijskom zastavom

TBILISI - Vladajuća partija Gruzije saopštila je da povlači zakon o "stranim agentima" nakon dve noći nasilnih protesta. Protivnici zakona kažu da je autoritaran i inspirisan Rusijom, te da udaljava Gruziju od pridruživanja EU.

Vladajuća partija Gruzijski san navela je u saopštenju da će „bezuslovno povući nacrt zakona koji je podržala bez ikakvih rezervi“, kako bi se smanjila konfrontacija u društvu. Takođe se osuđuju "laži" koje je o nacrtu zakona iznela "radikalna opozicija".

Predlog zakona bi zahtevao od gruzijskih organizacija civilnog društva, koje primaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva, da se registruju kao „strani agenti“ ili da plate kazne. Stranka Gruzijski san je ranije rekla da je zakon neophodan da bi se razotkrili kritičari Gruzijske pravoslavne crkve, jedne od najmoćnijih institucija u zemlji.

Delegacija EU u Gruziji na Tviteru je pozdravila odluku vladajuće stranke da povuče nacrt zakona.

Na zajedničkom brifingu opozicionih partija nakon povlačenja zakona, Giga Lemonjala, predstavnik stranke Droa, rekao je da će protesti biti nastavljeni sve dok vlada formalno ne poništi zakon i ne oslobodi privedene tokom protesta.

Parlament je prvobitno odobrio nacrt zakona u utorak, zbog čega se desetine hiljada demonstranata okupilo ispred parlamenta. Neki demonstranti su na policiju bacali benzinske bombe, kamenje i plastične flaše.

Najmanje jedan prozor na zgradi parlamenta je razbijen, a policijski automobil je prevrnut. Policija je upotrebila suzavac, šok bombe i vodene topove da rastera demonstrante, a saopštila je da je 77 ljudi uhapšeno tokom protesta u utorak.

Policija ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju, 8. mart 2023.
Policija ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju, 8. mart 2023.

Protivnici zakona, uključujući gruzijsku predsednicu Salome Zurabičvili, koja je rekla da će staviti veto ako zakon stigne do nje, uporedili su ga sa ruskim zakonom iz 2012. koji je korišćen za ućutkivanje disidenata. Gruzijska vlada kaže da je zakon napravljen po uzoru na zakone o stranim agentima SAD, koji su na snazi od 1930-ih.

Gruzijska opozicija dugo je kritikovala stranku Gruzijski san zbog onoga što vidi kao preteranu bliskost Moskvi. Rusija je podržala separatiste u otcepljenim gruzijskim regionima Abhazije i Južne Osetije.

Nacrt zakona je razbesneo pristalice gruzijskog članstva u EU, nakon što su evropski zvaničnici kritikovali nacrt zakona i rekli da će zakomplikovati put Gruzije ka pridruživanju bloku.

Prošle godine EU je odbila da dodeli Gruziji status kandidata, pored Moldavije i Ukrajine, navodeći kao razlog zastoj političkih i pravosudnih reformi.

XS
SM
MD
LG