Linkovi

Južna Osetija zakazala referendum o pripajanju Rusiji za 17. jul


Administrativna granica između Južne Osetije i Gruzije.
Administrativna granica između Južne Osetije i Gruzije.

Novi lider Južne Osetije, otcepljene gruzijske regije, u petak je saopštio da će se 17. jula održati referendum o njenom pridruživanju Rusiji, prenela je novinska agencija Tas.

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i primorske regije Abhazije posle rata sa Gruzijom 2008. Pružila je snažnu finansijsku podršku i ponudila rusko državljanstvo njenim stanovnicima a takođe je stacionirala i hiljade vojnika.

Krajem marta, Južna Osetija je saopštila planove o održavanju referenduma, koje je Gruzija nazvala neprihvatljivim.

Alan Glagoev, koji je pobedio dosadašnjeg lidera Antalija Bibilova na predsedničkim izborima proteklog vikenda, u sredu je saopštio da čeka zeleno svetlo Moskve pre nego što zakaže referendum.

"Ovo nije unilateralni proces", izjavio je za agenciju Tas. "Moramo da razumemo šta želi naš strateški partner. Čim dobijemo signal, čim se postigne razumevanje da je sada pravo vreme, svakako ćemo održati ferendum."

Ruski tretman Južne Osetije i Abhazije postavio je presedan za njene sadašnje postupke u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin priznao je nezavisnost dve regije u istočnoj Ukrajini 21. februara, i tri dana kasnije izvršio invaziju na Ukrajinu pod izgovorom da štiti govornike ruskog jezika u tim regijama od "genocida" ukrajinskih snaga.

Izvesno je da će svaki potez Južne Osetije da se pridruži Rusiji izazvati snažnu osudu Zapada.

XS
SM
MD
LG