Linkovi

Blinken o 14. godišnjici invazije Rusije na Gruziju: SAD nepokolebive u podršci narodu Gruzije


ARHIVA - Gruzijski vojnici odmaraju se u Cknvaliju, oko 100 kilometara udaljenom od Tbilisija, 10. avgusta 2008.
ARHIVA - Gruzijski vojnici odmaraju se u Cknvaliju, oko 100 kilometara udaljenom od Tbilisija, 10. avgusta 2008.

Na današnji dan pre 14 godina Rusija je izvršila invaziju na suverenu naciju Gruzije. Kao i od 2008. godine, sećamo se poginulih i povređenih od strane ruskih snaga. Decenijama su građani Gruzije u Abhaziji i Južnoj Osetiji živeli pod ruskom okupacijom, a desetine hiljada ih je raseljeno, proganjano i osiromašeno. Oduzeti su im životi i sredstva za život, stoji u pisanoj izjavi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koju je u nedelju objavio Stejt department.

"Ove godine, ničim izazvana dalja invazija Rusije na Ukrajinu naglašava potrebu da ljudi Gruzije i Ukrajine stoje zajedno u solidarnosti. Narod Gruzije veoma dobro zna kako agresivne akcije Rusije, uključujući dezinformacije, takozvana 'borderizacija' i masovno raseljavanje, izazivaju neopisive teškoće i razaranja", izjavio je Blinken.

Rusija, nastavio je, mora biti odgovorna za obaveze koje je preuzela u okviru primirja iz 2008. – povlačenjem svojih snaga na položaje pre sukoba i omogućavanjem nesmetanog pristupa za isporuku humanitarne pomoći.

"Takođe mora da poništi svoje priznanje gruzijskih regiona Abhazije i Južne Osetije. Ovo je od suštinskog značaja za stotine hiljada interno raseljenih lica kako bi se bezbedno i dostojanstveno vratili svojim domovima", navodi državni sekretar SAD i poručuje:

"Ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci narodu Gruzije koji nastoji da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet i pronađe mirno rešenje za sukob".

XS
SM
MD
LG