Linkovi

Grčka (ipak) dozvolila ulazak turista iz Srbije


ARHIVA - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u studiju Glasa Amerike u Njujorku (Foto: VOA/Margaret Besheer)
ARHIVA - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u studiju Glasa Amerike u Njujorku (Foto: VOA/Margaret Besheer)

Vlada Grčke odlučila je kasno u ponedeljak uveče da dozvoli prelazak bugarsko-grčke granice za državljane Srbije, potvrdio je u utorak ujutro za RTS ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Ta kuća javila je sa granice da turisti iz Srbije neometano ulaze u Grčku.

Više od 50 automobila sa oko 200 srpskih građana bilo je sprečeno da pređe bugarsko-grčku granicu, zbog iznenadne odluke Vlade Grčke da mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama od 1. jula, uprkos ranijem dogovoru grčke i srpske strane o obostranom otvaranju granica, podseća se.

Dačić je prethodno rekao da se danas očekuje i konačna odluka u vezi sa ovim pitanjem.

Ta odluka se za sada odnosi samo na granicu sa Bugarskom, ali ne i sa Severnom Makedonijom.

Direktor Asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da se danas do podne očekuje zvaničan dokument iz Grčke o protokolima ulaska i boravka u Grčkoj kako bi se izbegle neprijatnosti, jer se sada "situacija menja iz sata u sat".

Seničić je za RTS rekao da se turističke agencije nalaze u izuzetno teškoj situaciji zbog okolnosti i otkaza prouzrokovanih pandemijom korona virusa, ali je najavio da neće biti velikih izmena i "penala" i zahvalio putnicima na strpljenju.

"Ponuda za zamenska putovanja i dalje važe za aranžmane uplaćene do 15. marta, oko 90 odsto putnika prihvata zamenske vaučere", rekao je Seničić, navodeći da je "nešto malo putnika" uplatilo aranžamane posle 6. maja kada je ukinuto vanredno stanje.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da je Srbija "dobila obećanje grčkih vlasti da će granice za naše turiste biti otvorene od 15. juna" i ocenio da je "očito došlo do nesaglasja u grčkim institucijama".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke naložilo je zatvaranje granica, a tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova je imalo sasvim drugu preporuku za turiste iz Srbije", rekao je Dačić za "Blic".

XS
SM
MD
LG