Linkovi

Gradonačelnik Džersi Sitija: Pucnjava - napad iz mržnje


Istražitelji na mestu pucnjave u Džersi Sitiju.
Istražitelji na mestu pucnjave u Džersi Sitiju.

Gradonačelnik Džersi Sitija Stiven Fulop izjavio je da je "važno mržnju nazvati pravim imenom i to brzo", nakon što su lideri države Nju Džersi izjavili da nisu sigurni zbog čega je jedan par izvršio smrtonosni napad na jevrejski supermarket u utorak

Šestoro ljudi, među kojima je dvoje napadača, troje civila i jedan policajac, ubijeno je u seriji događaja, koji su se završili kada je policija otvorila vatru u drugom najvećem gradu u državi Nju Džersi, sa druge obale reke Hadson u odnosu na Njujork.

Četvoročasovna pucnjava kod jevrejske prodavnice izbila je nakon što su muškarac i žena pucali u policajca na obližnjem groblju a zatim pobegli sa lica mesta u belom kombiju.

"U ovom trenutku nismo u situaciji da sa sigurnošću možemo da kažemo zbog čega su napadači stali ispred supermarketa i počeli da pucaju", saopštio je državni tužilac Nju Džersija Gurbir Greval na konferenciji za novinare.

Na drugoj konferenciji, kasnije tokom dana, gradonačelnik Fulop izjavio je da je važno pucnjavu prepoznati kao "antisemitski zločin iz mržnje."

"Odvezli su se skoro dva kilometra, namerno i polako do ove lokacije. Znamo da su prošli mete blizu prodavnice. Znamo da su izvukli puške preko puta ulice nakon što su odabrali lokaciju. Znamo da su agresivno pucali u radnju. Znamo da su na društvenim medijima izražavali simpatije prema anti-semitskim grupama", istakao je Fulop.

Prema izvoru iz federalne policije, istražitelji veruju da su primarni faktori u napadu - mentalna bolest i upotreba droge. Taj izvor navodi da istražitelji sada veruju da je antisemitska poruka koju je jedan od napadača objavio na internetu - sekundarni faktor u celoj situaciji.

Policija na mestu napada kod jevrejske prodavnice u Džersi Sitiju, 11. decembra 2019.
Policija na mestu napada kod jevrejske prodavnice u Džersi Sitiju, 11. decembra 2019.

Napadači su identifikovani kao 47-godišnji Dejvid Anderson i 50-godišnja Frensin Grejem. Tri civilne žrtve nastradale u prodavnici su Mindi Ferenc, Migel Daglas i Moše Dojč. Četvrta osoba, koja se nalazila u prodavnici kada su napadači ušli, je pobegla. Policija je pronašla ručnu bombu u iznajmljenom kombiju kojim su se nadapači dovezli do prodavnice.

XS
SM
MD
LG