Linkovi

Opozicija traži slobodne medije i poštovanje izbornog procesa


Predstavnici opozicije na potpisivanju dokumenta o uslovima za fer i poštene izbore u Srbiji, u Beogradu 14. decembra 2018.
Predstavnici opozicije na potpisivanju dokumenta o uslovima za fer i poštene izbore u Srbiji, u Beogradu 14. decembra 2018.

Predstavnici srpske opozicije potpisali su danas sporazum u kojem traže da se za održavanje fer i slobodnih izbora obezbedi redovno učešće opozicionih stranaka, saveza i pokreta u informativnim programima javnih medijskih servisa, kao i učešće u debatnim emisijama na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Vojvodine.

U dokumentu pod naslovom "Zajednički uslovi opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora" traži se i svakodnevno informisanje javnosti na javnim servisima o aktivnostima stranaka vlasti i opozicije i to u trajanju od najmanje 30 minuta.

Takođe, predstavnici opozicije zahtevaju sprečavanje zloupotrebe biračkog spiska kroz uvođenje krivične odgovornosti resornog ministra, ako se spisak nađe kod neovlašćenih osoba, kao i sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji.

Na listi zahteva opozicije je i promena sastava Regulatornog tela za elektronske medije radi dosledne primene ovlašćenja tog tela u kontroli elektronskih medija.

Sporazum su potpisali predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Nove stranke, Socijaldemokratske stranke, Inicijative Ne davimo Beograd, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Građanske platforme i Pokreta centra, dok predstavnici pokreta Dosta je bilo nisu mogli da prisustvuju ovom događaju u beogradskom Medija centru, ali, kako je rečeno, oni su raniji potpisnici.

Pokret 381 je učestvovao u izradi dokumenta o izbornim uslovima, ali je u poslednjem momentu odustao od potpisivanja.

Poslanica Marinika Tepić je istakla da se zahtevi opozicije mogu sumirati u dva osnovna zahteva, a to su sloboda medija i poštovanje predizbornog, izbornog i postizbornog procesa. Opozicija traži kontrolu izbornog procesa, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, objasnila je Tepić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović ocenio je da je tragična činjenica da se opozicija u 2018. u Srbiji bori za elementarne uslove za fer i demokratske izbore, a Konstantin Samofalov iz SDS-a je ukazao na napade na opozicione političare i na novinare.

Konferenciji za novinare prisustvovali su inicijator osnivanja Saveza za Srbiju Dragan Đilas, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović i predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović.

XS
SM
MD
LG