Linkovi

Okupljanje uprkos zabrani u Banjaluci, protest za Davida u Beogradu


Učesnici mirnih demonstracija u Banjaluci 26. decembra 2018. (Foto: AP/Amel Emrić)

Protest Banjalučana, kao odgovor na hapšenje Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, prerastao je u marš "Davidovim stazama" pošto je policija zabranila okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci.

Protest je predvodio Davor Dragičević, a maršu se pridružilo više hiljada ljudi.

Nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, Davor Dragičević je pušten na slobodu, jer je utvrđeno da ne postoje razlozi za zadržavanje i određivanje pritvora.

Davor Dragičević (u crnoj jakni), otac ubijenog Davora, predvodi protestnu šetnju u Banjaluci, 26. decembra 2018. (Foto: AP/Amel Emrić)
Davor Dragičević (u crnoj jakni), otac ubijenog Davora, predvodi protestnu šetnju u Banjaluci, 26. decembra 2018. (Foto: AP/Amel Emrić)

Dragičević je po izlasku iz Tužilaštva najavio da će protiv svih koji su učestvovali u njegovom hapšenju podneti krivične prijave i da će nastaviti proteste.

Njegov advokat Ifet Feraget je kazao da nisu ni postojali razlozi za njegovo hapšenje.

"Nije znao za poziv, niti mu je on bio uručen i smatram da se radi o zloupotrebi ovlašćenja. Nadam se da je ministar Dragan Lukač naučio lekciju. Ne treba hapsiti bilo koga u situaciji kada mu je prouzrokovana bol zbog vođenja neadekvatne istrage", kazao je Feraget. Istakao je da
Dragičević ima pravo da iznosi svoje mišljenje i da nikome nije ozbiljno pretio.

​Ministar: Dragičević da se smiri, protest zabranjen

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, pozvao je Davora Dragičevića da se smiri, da dopusti da policija i Tužilaštvo rade svoj posao i poručio da će Grupa za Davida, bez odobrenja za večerašnji skup, "ući u svestan sukob sa policijom".

"Nadam se da će udaljiti od sebe sve one ljude iz kriminalnog i političkog miljea koji ga samo koriste za svoje ciljeve i nanose mu ogromnu štetu", rekao je Lukač.

On je istakao da je nakon devet meseci održavanja skupa ispred grupe Pravda za Davida, koji je sve vreme bio nelegalan, nije bio prijavljen i da je odlučeno da se Trg očisti. Lukač je rekao da je na ulicama Banjaluke juče
bila prisutna samo jedinice za podršku i redovna policija, da specijalci nisu bili na trgu, ali su bili u pripravnosti ukoliko situacija eskalira.

Protesti u Banjaluci za Davida
Protesti u Banjaluci za Davida

"Došlo je do toga da se počelo pretiti deci, egzekucijom dece. Dobili smo stotine poziva građana koji se žale. Trg je zarobljen", istakao je Lukač i dodao da ostaje do zabrana okupljanja ove grupe.

Poručio je da bi grupa Pravda za Davida trebalo da traži odobrenje za javno okupljanje i ukoliko to uradi u skladu sa zakonom, niko neće zabraniti da se okupe, ali bez pretnji i optužbi bilo kome. Na pitanje novinara da li se oseća
odgovornim za prekomernu upotrebu sile, Lukač je odgovorio pitanjem "ko je prekomerno upotrebio silu".

Dodik šokiran i pita ko dovodi decu na proteste

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da saoseća
sa bolom porodice Dragičević i da je razočaran brzinom kojom tužilaštvo vodi slučaj stradanja njihovog sina, ali da mora da poruči da je Republika Srpska pravna država u kojoj se zakoni moraju sprovoditi.

"Nisam se oglašavao tokom jučerašnjeg dana jer sam odmah po lišenju slobode Davora Dragičevića informisan da je sve urađeno po slovu zakona. Isto tako sam informisan da su i događaji koji su usledili, a koje smo pratili putem medija, deo policijsko tužilačke akcije, o kojoj kao političar ne mogu i neću da govorim", rekao je Dodik.

Kordon policije Republike Srpske u Banjaluci, 26. decembra 2018. (Foto: AP/Amel Emrić)
Kordon policije Republike Srpske u Banjaluci, 26. decembra 2018. (Foto: AP/Amel Emrić)

On je naveo da ono o čemu i kao funkcioner i kao čovek može da govori jeste da slike koje su se videle juče u Banjaluci nisu prijale ničijem oku, niti su nešto što iko želi da vidi.

"Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se juče na Trgu Krajine vide majke sa malom decom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dete doveo na mesto koje je sasvim očigledno mesto opsežne
policijske akcije"
, istakao je Dodik.

Dodik je, povodim saopštenja Delegacije EU sa Lars-Gunar Vigemarkom na čelu u kome se traži hitno objašnjenje za hapšenja, ocenio da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suverenoj državi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zahvalilo je Delegaciji Evropske unije na interesovanju za slučaj Davora Dragičevića i poručilo da je trebalo prvo da se informišu, pa onda da javno iznose stavove.

I Beograd protestuje za Davida

U centru Beograda održan je skup podrške roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića "Srce za Davida - Beograd uz Banjaluku", koji je organizovala inicijativa Ne davimo Beograd.

Protest solidarnosti u Beogradu "Srce za Davida - Beograd uz Banja Luku"
Protest solidarnosti u Beogradu "Srce za Davida - Beograd uz Banja Luku"

Okupljeni su na platou ispred Filozofskog fakulteta postavili sveće u obliku srca i plišanog medvedića, a građani su raširili transparent na kojem je pisalo "Pravda za Davida i Dženana".

Akcija je organizovana posle jučerašnjeg hapšenja roditelja ubijenog mladića, a Dobrica Veselinović iz Inicijative je rekao da su hapšenja u Banjaluci pokazala državu koja služi političkim interesima, a ne građanima.

"Inicijativa stoji uz građane Banjaluke i Sarajeva i svima onima čiji su životi i dostojanstvo ugroženi. Danas im iz Beograda poručujemo da nisu sami, da njihova borba nije uzaludna i da se njihov krik za slobodom i pravdom daleko čuje", poručio je Veselinović.

Vučić negira da je srpska policija bila u Banjaluci

Majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "pomogne narodu u Republici Srpskoj", kojem, kako je rekla, "spremaju krvoproliće", a sam je rekao da je notorna laž da je Srbija uputila policiju u Banjaluku povodom hapšenja Davora Dragičevića.

„Niko to od nas nije tražio, niti se mi mešamo u unutrašnje poslove drugih zemalja ili entiteta. Ne mešamo se u poslove BiH, još manje u unutrašnje stavri RS unutar BiH", poručio je Vučić.

Povodom jučerašnjih događaju u Banjaluci oglasio se i jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Dragan Đilas, koji je na tviteru objavio da je to hapšenje sramotan akt i da je vlast Republike Srpske dužna da otkrije krivce i dozvoli građanima da protestuju.

"Ne postoji veća tragedija od gubitka deteta. Zato je hapšenje roditelja Davora Dragičevića i poslanika u Banja Luci sramotan akt. Vlast RS je dužna da otkrije krivce i dozvoli građanima da mirno i nenasilno protestuju", napisao je Đilas na društvenoj mreži Tviter.​

Događaje i proteste u Banjaluci komentarisao je i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je istakao da "niko kome je stalo do svoje zemlje ovo ne radi". Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je rekao da sa "nevericom i gađenjem posmatra slike represije i terora" iz Banjaluke i ocenio da je to poslednja faza, kako je istakao, "kriminalnog režima" Milorada Dodika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG