Linkovi

Preminuo Mihail Gorbačov, poslednji sovjetski komunistički lider


Bivši sovjetski komunistički lider Mihail Gorbačov 2018. godine (Foto: Reuters/Tatyana Makeyeva)
Bivši sovjetski komunistički lider Mihail Gorbačov 2018. godine (Foto: Reuters/Tatyana Makeyeva)

Mihail Gorbačov, lider bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR) preminuo je u 91. godini, javile su ruske novinske agencije – preneo je Rojters.

Gorbačova Rojters opisuje kao bivšeg državnika koji je okončao Hladni rat bez krvoprolića, ali nije uspeo da spreči raspad Sovjetskog Saveza.

Gorbačov, poslednji predsednik SSSR-a, učestvovao je u postizanju sporazuma sa Sjedinjenim Državama i zapadnim silama u nameri uklanjanja takozvane gvozdene zavese, koja je delila Evropu od vremena Drugog svetskog rata, što je doprinelo ponovnom ujedinjenju Nemačke.

Kada su prodemokratski protesti zahvatili zemlje sovjetskog bloka komunističke istočne Evrope 1989. godine, Gorbačov se uzdržao od upotrebe sile – za razliku od prethodnih lidera Kremlja koji su upotrebili tenkove kako bi neutralisali proteste u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968. godine.

Međutim, protesti su podstakli težnje za autonomijom petnaest republika Sovjetskog Saveza koji se raspao u naredne dve godine – što je Gorbačov nastojao da spreči.

Poslednji lider SSSR-a postao je generalni sekretar Sovjetske komunističke partije sa 54. godine. Državni sistem pokušao je da reformiše uvođenjem ograničenih političkih i ekonomskih sloboda – ali su, kako izveštava Rojters, njegove reforme izmakle kontroli.

Reforma slobode govora “Glasnost” dozvoljavala je, tokom prethodnih decenija, nezamislivu mogućnost kritikovanja partije i države. Istovremeno je, piše Rojters, ohrabrivala nacionaliste koji su počeli da vrše pritisak za nezavisnost u baltičkim republikama Letonije, Litvanije, Estonije i drugde širom bivšeg SSSR-a.

Brojni Rusi Gorbačovu nisu oprostili turbulencije koje su izazvale reforme koje je zagovarao i sprovodio, smatrajući da je pad njihovog životnog standarda previsoka cena za demokratiju.

Agencija Rojters piše i da je nekadašnjeg sovjetskog lidera 30. juna posetio ruski liberalni ekonomista Ruslan Grinberg.

Svima nam je dao slobodu – ali nismo znali šta da radimo sa njom”, rekao je tada Grinberg glasilu ruskih oružanih snaga “Zvezda”, piše ta agencija.

XS
SM
MD
LG