Linkovi

SAD i Rusija blizu postizanja sporazuma o naoružanju


Američki i ruski zvaničnici su izjavili da se približavaju sporazumu o novom sporazumu o nuklearnom naoružanju, koji treba da zameni ugovor iz 1991, čija važnost ističe u ponoć. Ipak, diplomate kažu da neće zvršiti posao do sutra.

Rusija i Sjedinjene Države su danas izdale zajedničko saopštenje u kojem se izražava „rešenost“ da se rad nastavi „u duhu ugovora START i posle isteka njegove važnosti“. Portparol Bele kuće Robert Gibs je izjavio da će pregovarači u Ženevi „nastaviti da rade naredna 24 sata“, ali je dodao da nije verovatno da će u tom periodu moći da budu rešena sva preostala pitanja. Diplomate upoznate sa tokom razgovora iza zatvorenih vrata, kažu da pregovarači ne mogu da se dogovore o verifikacionoj proceduri u novom ugovoru.

Novinske agencije kažu da se Moskva protivi zahtevu Sjedinjenih Država da nastave inspekcije u ruskom pogonu za proizvodnju raketa u regionu Votkinska na severozapadu Rusije. Diplomate u Ženevi pripremaju zamenu za ugovor iz 1991, koji su potpisali tadašnji predsednici Džordž Buš i Mihail Gorbačov.

XS
SM
MD
LG